Zrno Italije na tvojem krožniku: RECEPT za rižoto, po kateri si boš obliznila prste

14. 4. 2024
Zrno Italije na tvojem krožniku: RECEPT za rižoto, po kateri si boš obliznila prste (foto: SHUTTERSTOCK)
SHUTTERSTOCK

Kdo nima rad rižote?

Rižota je klasika vseh klasik, pa tudi jed, ki se jo lahko pripravi na milijon načinov. Če imaš kakovostne sestavine, je to mačji kašelj, velja pa tudi prepričanje, da rižoti dodaš le kozarec vina in polovica dela je že opravljena.

Preberi tudi:

Toda preden se lotiš priprave, si vzemi trenutek in se osredotoči na sestavino, ki je bistvena za doseganje popolnega rezultata – riž. Pri nas običajno srečamo le izraz riž za rižoto, Italija pa ponuja veliko več kot le eno vrsto. Arborio je eden najbolj poznanih in najpogosteje uporabljenih vrst riža. Je manjši, bolj okrogel in je dobil ime po mestu Arborio, kjer ga tudi gojijo. Z njim zagotovo ne boš zgrešila. Tudi riž carnaroli je najbolj uporabljen med kuharji po vsem svetu. Včasih se mu reče tudi kar kaviar med vsemi vrstami riža, saj velja za najdražjega. Trojico najbolj znanih rižev zaključuje ne preveč poznan riž vialone nano, ki ima najmanjša in najbolj okrogla zrna. In zakaj je tako priljubljen? Ker odlično poveže preostale okuse, rižota pa zaradi njega še bolj omamno diši.

Naši trenutni favoriti:

Buče
K rižu se čudovito poda bučni pire. Poleg tega je izjemno vsestransko uporaben, tako da si ga lahko privoščiš tudi s testeninami.

Pečen paradižnik
Medtem ko rižota nastaja, v pečici speci še nekaj manjših paradižnikov. Lahko jih začiniš z zelišči in česnom. In ne pozabi na odmerek oljčnega olja.

Grah
Popolna odločitev, ko ti zmanjkuje časa. Zmrznjen grah popraži na maslu in čebuli, zmešaj z oljčnim oljem in limono ter proti koncu kuhanja vmešaj v rižoto.

Žafran
Žafranova rižota je vedno dobra ideja. Izpopolniš si jo lahko z rakci.

Pesto
Predvsem poleti lahko rižoto začiniš s poljubnim pestom. Vmešaj ga proti koncu, da se ne razkuha.

SHUTTERSTOCK

Si vedela?

Prava rižota mora biti kremasta, zato je izbira riža zelo pomembna. Tri vrste riža, ki smo jih opisale, so popolne, ker vsebujejo več škroba. Ne vdaj se v navado in riža pred kuhanjem ne izpiraj. S tem boš odplaknila velik del škroba, ki pripomore k elastičnosti riža. Če rižote ne mešaš – in vso tekočino doliješ takoj – se riž ne bo skuhal v rižoto. Nastala bo riževa kaša, ki pa najbrž ne bo neužitna.

Osnovni recept za italijansko rižoto

Sestavine:

  • 250 g riža arborio
  • 2 šalotki
  • 50 g masla (in na koncu dodaj še 1 žlico masla)
  • 20 dl dobrega belega vina
  • piščančja jušna osnova
  • 150 g sveže naribanega parmezana
  • olivno olje

Postopek:

1. Šalotko drobno nasekljaj in počasi segrevaj jušno osnovo.

2. V ponvi segrej maslo s kapljico oljčnega olja in dodaj šalotko, da postane prosojna. Ko se šalotka zasveti, dodaj riž, povečaj ogenj in vse skupaj med mešanjem praži približno dve minuti. Pazi, da se riž ne razkuha.

3. Ko je riž bleščeč, dodaj kozarec vina in pusti, da nabrekne. Alkohol naj počasi izhlapi, prilij tri četrtine juhe, premešaj in ogenj zmanjšaj. Da bo rižota lepo nabrekla, je med kuhanjem ne mešaj veliko. Ko se nekoliko zgosti, mora po približno 15 minutah rižota vpiti tekočino, da postane kremasta.

4. Poskusi, da riž ni popolnoma kuhan, prilij preostalo juho in še nekaj časa kuhaj. Nato ugasni štedilnik, dodaj hladno maslo, olivno olje, začini s soljo in poprom, dodaj sveže nariban parmezan, vse previdno premešaj, pokrij s pokrovko in nekaj časa vse stoji.

Prevedeno po predlogi SILVIE TIPLICOVA 

Morda te zanima še: Michelinov chef razkril, kako doma pripravi najboljši PIRE na svetu (za prste obliznit, ti povemo) 😉

Preberi tudi: Predstavljamo ti viralno TikTok solato, ki je v trenutku postala naša nova kulinarična obsesija

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži