Recept: Božaaanski kolač s hruškami, ki naravnost diši po jeseni

16. 9. 2023
Recept: Božaaanski kolač s hruškami, ki naravnost diši po jeseni (foto: Profimedia)
Profimedia

Obvezno jo moraš preizkusiti tudi ti! 🥰

Ko gre za svet sladic, so pite vedno priljubljene in nikoli ne gredo iz mode. Nekaj ​​nedvomno tolažilnega je v topli skorjici, ki obdaja okusen nadev, ki preprosto ogreje dušo.

Medtem ko jabolčne in češnjeve pite pogosto pritegnejo pozornost, obstaja še en sadež, ki si zasluži svoj trenutek na kulinaričnem soncu – hruška.

S svojo subtilno sladkostjo, nežno teksturo in mamljivo aromo so hruške odličen nadev za pite, ki bo zagotovo navdušil tvoje brbončice.

Zato sledi temu preprostemu receptu in kmalu se boš sladkala tudi ti!

Sestavine:

Za biskvit:

  • 300 g moke
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 1/4 čajne žličke mletih nageljnovih žbic
  • 2 jajci
  • 80 g sladkorja
  • 150 g masla pri sobni temperaturi
  • 200 ml mleka
  • 2 hruški, olupljeni in narezani na koščke 

Za hruške:

  • 6 hrušk
  • 800 ml vode
  • 170 g navadnega sladkorja
  • 40 g rjavega trsnega sladkorja
  • 2 palčki cimeta
  • 4 kardamomi
  • 2 zvezdasta janeža
  • 1 pomarančna lupina
  • 2 okrogli pomarančni rezini

Priprava:

  1. Pečico segrej na 180 ºC. Vmes namaži z maslom in pomokaj model premera 24 cm.
  2. Maslo in dve vrsti sladkorja stepaj toliko časa, da se stopita. Dodaj presejane suhe sestavine, jajca in mleko. Mešaj z lopatko, vendar ne stepaj.
  3. Dodaj koščke hrušk, premešaj in postavi v pečico za 45-50 minut oziroma toliko časa, da jih lahko prebodeš z nožem, ki izstopi čist. Pusti, da se ohladi. Odstrani iz kalupa in pusti v kovinski ali nepredušni posodi.
  4. Hruške operi in olupi, ne da bi jim odstranila pecelj. V visokem loncu zmešaj vse sestavine razen hrušk. Zavri, zmanjšaj ogenj na srednjo temperaturo in dodaj hruške, po možnosti naj bodo cele pokrite. Kuhaj, dokler niso mehke, vendar preden razpadejo.
  5. Hruške poberei iz sirupa in ko se ta ohladi, jih ponovno dodaj. Če hruške pustiš v vročem sirupu na temperaturi kuhanja, se bodo na preostalem ognju še kuhale in bodo premehke. Pusti na hladnem ali v hladilniku.
  6. Pol ure preden pito postrežeš, zmanjšaj temperaturo na srednji ogenj, dokler ne dobiš goste medu podobne zmesi.
  7. Potresi s sladkorjem v prahu, na sredino razporedi hruške in postrezi z zgoščenim sirupom.

Pa dober tek!

Fotografija: Profimedia

Preberi še: Spiš na levi ali desni strani postelje? Preveri, kaj to pove o tebi (za-ni-mi-vo!)

Priporočamo tudi: 6 znakov, da si se verjetno znašla v toksičnem delovnem okolju

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord