Kuharica za cosmo gurmanke

27. 4. 2012

Si pravkar zapustila mamino ognjišče in ugotovila, da ne ločiš lonca od kozice, ko bereš recepte, pa ne veš niti tega, ali gre pri naštetih sestavinah za vrsto zelenjave, sira ali začimbo? Ali pa si super kuharica in obožuješ okusne in preproste recepte, vesela pa bi bila še kakšnega napotka o zdravi prehrani in različnih trikov?

Milena Suwa Stanojević in Uroš Flis z Biotehničnega izobraževalnega centra v Ljubljani sta se odločila, da za mlade pripravita odlično kuharico in priročnik obenem. Nekaj vrstic iz knjige delimo s tabo, eni srečnici pa podarjamo knjigo!

Šampinjoni

Priročne in okusne gobice najpreprosteje očistiš tako, da jih zbrišeš s kuhinjsko brisačo. Odreži tudi konice betov. Povsem sveži šampinjoni imajo trdno zaprte klobuke.

Najbolj okusni so tisti z nekoliko odprtim klobukom, pod kate­rim so lističi bledo rožnati. Beli šampinjoni s skoraj ravnim odprtim klobukom, pod katerim so črni lističi, so stari in neprimerni za kulinarično obdelavo, zato jih zavrzi.

Špinačna kremna juha z avokadom

Za štiri osebe potrebuješ:

  • 100 g čebule,
  • 2 stroka česna,
  • 200 g krompirja,
  • 0,5 dl olivnega olja,
  • 450 g špinače,
  • 3 dl mleka,
  • 4 dl vode,
  • sol, poper,
  • muškatni orešček,
  • avokado.

Priprava: V kozici na olivnem olju prepraži drobno nasekljano čebulo, dodaj strt česen, oprano špinačo in na kocke narezan krompir. Zalij z mlekom in vodo ter kuhaj 20 minut.

Nato vse skupaj zmešaj s paličnim mešalnikom in prevri. Dodaj sol, poper in ščepec muškatnega oreščka. Vse skupaj še enkrat prevri in na koncu tik pred serviranjem dodaj na koščke narezan avokado.

Ustreznejša izbira

Izberi živila, ki bodo prijaznejša do tvoje postave.

Kuharica za mlade

Besedilo: Petra Arula, fotografije: Shutterstock, arhiv proizvajalcev

Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži