RECEPT: Valentinov 'cheesecake', ki ti bo uspel, četudi si v kuhinji največji 'antitalent' (brez peke!)

12. 2. 2023
RECEPT: Valentinov 'cheesecake', ki ti bo uspel, četudi si v kuhinji največji 'antitalent' (brez peke!) (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Privoščita si novo obliko razvajanja: slastni cheescake, ki si ga lahko privoščita kar med poljubi. Mmmmm!

Verjetno je najpogostejše vprašanje golobčkov prav to, kako po dolgih mesecih (ali letih) ohranjati ali celo obuditi iskrice. Ta skrivnost je lahko prava matematična neznanka, zato smo v uredništvu 'v ogenj' poslale vrhunsko mojstrico sladic. Ja, prav si slišala – pri premišljenem snovanju recepta je v lonec namreč vrgla usodne sestavine, ki bodo že na prvi grižljaj razvnele strasti. Saj veš, kaj pravijo: ljubezen gre skozi želodec!

ZDROBLJENI CHEESCAKE za 6 zaljubljenih porcij

Priprava

Krema:

- 500 g kremnega namaza ABC

- 300 ml smetane za stepanje

- 3 jedilne žlice sladkorja

- noževa konica belega popra

- noževa konica burbonske vanilje

Vse sestavine daj v posodo in z ročnim mešalnikom ali metlicami za stepanje stepaj do gladkega. Preloži v dresirno vrečko.

Piškotek:

- 200 g kakavovih piškotov

- 50 g masla

- oljčno olje s pomarančo

- 20 g temne čokolade

- jušna žlica konjaka

Maslo in čokolado stopi nad vodno kopeljo. Piškote zmelji v multipraktiku, da dobiš grobe drobtinice. Dodaj vse sestavine in jih zmešaj.

Hruška:

- 6 majhnih hrušk

- 4 jedilne žlice sladkorja

- 1 vaniljev sladkor

- sok ene limone

- drobljene pistacije za dekoracijo

Sladkor, vaniljev sladkor in limonin sok v kozici zmešaj in zavri. V sladek sirup, ki nastane, dodaj hruške in jih na srednjem ognju pusti, da se dušijo 15 minut, odvisno od velikosti (lahko pa tudi minutko dlje, da še vedno ostanejo kompaktne, in ne razkuhane).

Ko so hruške kuhane, jih poberi iz sirupa in ohladi na krožniku. Zgornjo polovičko prereza hruške povaljaj ali prekrij s fino zdrobljeno pistacijo.

Gazpacho bele čokolade:

- 100 g bele čokolade ali čokoladnih kapljic

- 20 ml smetane za kuhanje

Čokolado raztopi nad vodno kopeljo. Ko je tekoče, ji vmešaj smetano za kuhanje in z ročnim mešalnikom stepaj, da postane čvrsta. Kremo iz posode preloži v dresirno vrečko. Do zlaganja na krožnik pusti v hladilniku.

Pire malin:

- 200 g zamrznjenih malin

- ščepec soli

- 80 g sladkorja

- 1,5 jušne žlice gustina

Maline združi s sladkorjem, ščepcem soli in segrevaj do vretja. Gustin vmešaj v posodico s hladno vodo in dodaj malinovi omaki ter pokuhaj. Omaka ne sme biti niti preveč kisla niti presladka, ravno prav nagajiva. Dokler je še vroča, jo zmelji do gladkega. Precedi in ohladi.

Sestavljanje:

Na krožnik posuj kakavove drobtinice, nanje postavi hruško, v sredico hruške vbrizgaj gazpacho, okoli nje pa poljubno razporedi kremo za cheesecake. Vse skupaj zaključi z malinovo omako in svežim sadjem za dekoracijo. Razstavljena ali sestavljena – sladica, ki lahko pride cela na krožnik ali pa si jo privoščiš že nekje vmes … v dvoje.

Zmagovalni afrodiziakov trio ...

Beli poper

Že stari Rimljani in Grki so verjeli, da ta prefinjena in zdravilna aroma služi kot afrodiziak. V zmernih količinah ščiti naša prebavila, izboljšuje tek in zagotavlja izločanje strupov. Znano je tudi, da pospeši krvni obtok, kar zaljubljencem vedno pride prav.

Olje pomaranče

Vonj po tem priljubljenem agrumu človeka dokazano napolni s pozitivno energijo in vzbudi poživljajoče občutke.

Burbonska vanilja

Njen vonj vsebuje podobne sestavine kot človeški feromoni, zato dobro vpliva na libido. Nemška raziskava iz 18. stoletja je celo dokazala, da je naravno zdravilo za impotenco.

... izpod rok mojstrice slaščic

Slasten recept je pripravila chefinja in mojstrica slaščic Neja Zupančič. Njene ostale dobrote lahko poskusiš v Cubo Hotelu Ljubljana.

Pripravila: Neja Drozg, fotografije: Cubo Hotel

Si ljubiteljica PIT? Potem moraš preizkusiti ta NOROOO OKUSEN recept!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol