Rudolph van Veen: Kuhar, ki je obnorel svet!

Nizozemski kuhar Rudolph van Veen, ki je že pri svojih 11 letih želel postati kuharski mojster, je danes eden izmed najbolj poznanih kulinaričnih mojstrov na svetu. Karizmatični Rudolph van Veen je prvi zvezdnik televizijskega programa 24Kitchen.

1. 6. 2013

Pri 46 letih se lahko pohvali z velikim številom nagrad, prestižnim nazivom vrhunski kuharski mojster master chief.

Rudolph van Veen ima na 24Kitchen kar štiri različne oddaje, in sicer Rudolphova pekarna, kjer z veliko strastjo in spretnostjo peče torte, peciva in kruh, Enostavni obroki, v kateri ponuja preproste recepte za hitro pripravo jedi, Okusi življenja - osnove in Okusi življenja - potovanja. Tako je njegovo kuharsko ustvarjanje mogoče videti prav vsak dan.

V kuhinji je rad pomagal mami, še raje pa očetu, kadar je kuhal kaj eksotičnega. Oče je bil namreč dolga leta mornar in mu je pripovedoval zanimive zgodbe o krajih, ki jih je obiskal. Pri 11 letih je staršem rekel:

"Želim postati kuharski mojster, zato želim na kulinarično šolo."

In je šel. Med študijem je blestel. Bil je najboljši v svojem letniku in opozoril nase na mednarodnih kuharskih tekmovanjih. Nato se je učil od najboljših kuharskih mojstrov in že pri 27 letih je pridobil naziv vrhunski kuharski mojster. In ne le to, danes se lahko pohvali tudi z nazivom vrhunski slaščičar. Z energijo, ki jo izžareva med pripravljanjem jedi, je navdihnil že ogromno ljudi, da so se tudi samo preizkusili v kuhanju.

"Mislim, da je kuhanje, poleg ljubezni in glasbe, ustvarjeno za prav vsakega," vedno poudarja Rudolph, ki svoje recepte podaja na način, ki je primeren tako za začetnike kot tudi za profesionalce.

Lani je sodeloval tudi pri zelo odmevnem projektu Pekarna na avtobusni postaji (Bus Stop Bakery). Šlo je za pomoč osmim študentom pri njihovem šolskem projektu - postaviti na noge pekarno, ki bi bila nekaj posebnega in bi znova oživila sloves peciva najvišje kakovosti na Nizozemskem. Star šolski avtobus so prebarvali v rožnato barvo in iz njega naredili potujočo pekarno. Ustavljali so se na avtobusnih postajališčih in odziv je bil res neverjeten. Ljudje so stali v vrstah za njihove kolače. V letu dni so si celo prislužili nagrado za najboljše študentsko podjetje leta.

Čeprav Rudolph velja za enega izmed največjih kuharskih mojstrov in njegove oddaje spremljajo množice kuharskih navdušencev, pa kuharski mojster nima svoje kuharske šole. Zakaj ne? Kot zatrjuje, je težko izbrati primerno lokacijo za svojo šolo ter da obenem v kuharski šoli pomagaš le nekaj osebam hkrati. Oddaje na 24Kitchen imajo seveda večji doseg - tako je to najboljša možnost, kako priti v stik s čim večjim številom entuziastov.

In kakšna je skrivnost njegovega uspeha? Sam pravi, da je ni. Vsa umetnost je v tem, da počneš stvari, ki jih imaš rad, in s časom pač postaneš mojster.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri