Iz zaprašenih arhivov: Ava Lavinia Gardner

Ava se je rodila 24. decembra 1922 na ameriškem jugu (Severna Karolina, ZDA). Bila je najmlajša med šestimi otroki, ki so se rodili v revni kmečki družini.

11. 3. 2011

Po končani srednji šoli se je preizkusila v fotomodelstvu v New Yorku.

Njeno nenavadno in posebno lepoto so opazili pri holivudskem studiu MGM in z njo podpisali pogodbo. Sprva je dobivala le manjše vloge v nizkoproračunskih filmih. A dekle je bilo ambiciozno, zato je ves čas obiskovalo tečaje igre in nastopanja. Prvo pomembno vlogo je odigrala v filmu Ubijalci (leta 1946), s katerim se je prebila med holivudske filmske zvezde.

S svojimi vlogami je dokazala, da ni tipična lepotica, in za čutno in dražljivo upodabljanje filmskih značajev je prejela vrsto nominacij in priznanj.

V šestdesetih in sedemdesetih letih je še vedno igrala, a so bile njene vloge manj pomembne.

Ava je bila trikrat poročena in je imela vrsto ljubimcev (otrok ni imela). Pri 19 letih se je poročila z igralcem Mickeyjem Rooneyjem, zakon je trajal dobro leto. V drugi zakon je skočila z džezovskim glasbenikom Artiejem Shawom, s katerim tudi ni zdržala več kot leto dni. Tretjič se je poročila s Frenkom Sinatro, ki je zaradi Ave zapustil svojo ženo Nancy. V burnem zakonu sta zdržala le šest let, no, prijatelja sta ostala vse življenje. Prijateljevala je s Howardom Hughesom (letalec in poslovnež), pisateljem Ernestom Hemingwayem in s slavnim španskim bikoborcem Luisom Miguelom Dominguínom.

Ava se je leta 1968 preselila v London, kjer je ostala do konca svojega življenja.

Po dveh kapeh je leta 1990 umrla za pljučnico. Pokopana je v Severni Karolini ZDA ob svoji družini.

Kratke zanimivosti

  • Ava je bila nominirana za oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Mogambo z Grace Kelly in Clarkom Gablom (1953).
  • Zaradi hripavega glasu in karizmatične osebnosti, seveda je bila tudi lepotica in igralsko nadarjena, je postala najbolj priljubljena filmska igralka v petdesetih letih prejšnjega stoletja.
  • Njena mama je bila protestantka irskih, škotskih in angleških korenin, njen oče pa je bil katolik irskega priseljenca ter Indijanke plemena Tuscarora.
  • Največkrat je igrala pristno, naravno, svobodomiselno ter nespoštljivo in neukrotljivo dekle.
  • Frenk Sinatra ji je posvetil pesem I'm a Fool to Want You.

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri