Elizabeth Taylor: Zvezda in ikona zlate dobe Hollywooda

Dame Elizabeth Rosemond Taylor se je rodila 27. februarja 1932 v bližini Londona staršema Američanoma, ki sta se zaradi dela preselila v Anglijo.

24. 3. 2011

Mama je bila odrska igralka oče pa trgovec z umetninami. Že pri treh letih je začela obiskovati balet in igro. S starši in starejšim bratom se je tik pred začetkom 2. svetovne vojne preselila v Los Angeles.

V Ameriki je kot devetletnica začela nastopati v filmih, prvo slavo pa ji je prinesel film Lassie se vrača domov, ki je doživel velik uspeh. Do svojega 18. leta je kot otroška zvezda igrala v vrsti filmskih uspešnic. Dobro se je znašla tudi kot odrasla, saj je v dolgoletni karieri posnela več kot 50 filmov. Za svoje filme je prejela vrsto nominacij in nagrad, dvakrat tudi oskarja (leta 1960 za film Butterfield 8 in leta 1966 za vlogo v filmu Kdo se boji Virginie Woolf?). Veljala je za izjemno lepotico, ki je s svojimi očmi očarala prav vse, bila pa je tudi izjemno igralsko nadarjena, kar je dokazala v številnih filmih.

Poleg izjemnih igralskih sposobnostih je slovela tudi po svojem menjavanju soprogov, saj je bila poročena kar osemkrat, in to s sedmimi različnimi moškimi. Z Richardom Burtonom se je poročila dvakrat. Rodila je dva sina in hčerko, z Burtonom pa sta posvojila deklico. Ob smrti je imela deset vnukov in štiri pravnuke.

Liz je imela tudi dolgoletne težave z mamili, nihanjem telesne teže in včasih ekscentričnim življenjem sploh, v poznejših letih pa tudi težave s šibkim zdravjem. Po dolgotrajni bolezni je umrla v bolnišnici v L. A. zaradi odpovedi srca.

Kratke zanimivosti

  • Pri 12 letih je med snemanjem filma padla s konja, zaradi česar je vse življenje imela težave s hrbtenico.
  • Sin Michael Wilding o mami: “Moja mati je bila izjemna ženska, ki je živela polno življenje, polno strasti, humorja in ljubezni.”
  • Po smrti svojega prijatelja in soigralca Rocka Hudsona se je začela ukvarjati z dobrodelnim delom za pomoč bolnikom z aidsom.
  • Taylorjeva je nastopala tudi na odru, debi na Broadwayu je doživela leta 1982.
  • Bila je vzor in idol Michaelu Jacksonu, s katerim je tudi prijateljevala.
  • Prvega oskarja (za vlogo v filmu Butterfield 8) je prvič dobila šele po četrti zaporedni nominaciji.
  • Že kot otrok je imela čast igrati z največjimi med največjim, kot sta bila Orson Welles in Spencer Tracy.
  • Njena strast je bil nakit, imela je tudi svojo linijo. Njena linija parfumov je bila med najbolj prodajanimi (Passion, White Diamonds, Black Pearls)
  • Z Burtonom sta bila desetletje najbolj oboževan, slaven in oblegan par v Ameriki.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri