Zares pomaga: čebulni sirup proti kašlju

Te muči suh kašelj ali boleče grlo? Čebulni sirup nemudoma pomaga, vsebuje pa le dve sestavini.

Zares pomaga: čebulni sirup proti kašlju (foto: Profimedia) Profimedia
24. 9. 2015

Čebula je izjemno živilo. Vsebuje veliko C vitamina in je močan antiseptik, zaradi česar jo pogosto imenujejo tudi naravni antibiotik. S čebulo lahko poleg številnih drugih obolenj zdravimo tudi vneto grlo in prehlad, pa tudi bronhitis, saj je močno razkužilo in odpravlja infekcije dihal.

Zakaj je čebula odlična prva pomoč za dražeč kašelj? Ker nam s tem, ko navlaži sluznico, v hipu pomaga, da se lažje izkašljamo, poleg tega ssvojim antiseptičnim učinkom omili tudi bolečino v grlu. Kako torej pripravimo čebulni sirup? Povsem enostavno, iz zgolj dveh sestavin. 

Potrebujemo:

- 1 srednje veliko čebulo

- gozdni med

Priprava čebulnega sirupa:

Čebulo zrežemo na kocke, kot je vidno na zgornji sliki. Ni potrebno, da so koščki čebule povem drobni. Narezano čebulo predevamo v manjšo posodico in prelijemo s toliko gozdnega medu, da je čebulo prekrita. Po želji lahko dodamo tudi nekaj soka limone (ki krepi imunski sistem), ni pa nujno. Pokrijemo in pustimo stati vsaj 4 ure, najbolje pa je, da pustimo stati čez noč. Tako čebula spusti več soka. Naslednji dan sirup precedimo in ga jemljemo večkrat dnevno. Primeren je za odrasle in otroke, okus pa je veliko boljši kot se zdi na prvi pogled. Tudi otroci ga bodo prav radi pojedli.

sirup proti kašjlu

Še drugi načini priprave čebulnega sirupa

S SLADKORJEM: V steklen kozarec izmenično polagamo plasti drobno sesekljane čebule in sladkorja, pustimo stati en dan, precedimo tekočino, in uporabimo večkrat dnevno. V zaprtem kozarcu lahko sirup hranimo 1 teden.

S PRAŽENIM SLADKORJEM: Prepražimo zvrhano veliko žlico sladkorja, dodamo pol litra vode in dve sesekljani čebuli. Počasi vremo na šibkem ognju. Nato pustimo, da se sirup ohladi in uživamo večkrat dnevno. 

Pa čim prej se pozdravi! 

Sanja Macur

Preveri še recepte za druge domače pripravke proti kašlju

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri