Zakaj bi morala veliko pogosteje piti belo kavo?

Obstajajo vsaj štirje dobri razlogi. Ko jih boš prebrala, boš belo kavo zagotovo pila veliko pogosteje! 

Zakaj bi morala veliko pogosteje piti belo kavo? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 6. 2016

Znano je, da bela kava odlično nadomesti okus, ki ga pogrešamo, če se kavi odrečemo. Pa si vedela tudi, s koliko koristnimi snovmi bela kava oskrbi telo?

Kot je poudarila priznana slovenska nutricistka Andreja Čampa Širca je tista bela kava, ki vsebuje ječmen, rž, slad in cikorijo izjemen vir prehrambnih vlaknin. Na telo namreč vplivajo na naslednje načine:

Cikorija je odličen vir prehrambnih vlaknin, predvsem inulina. Ta deluje prebiotično, kar pomeni, da stimulira rast skupine bifidobakterij, mikroorganizmov, ki so blagodejni za človeško mikrofloro, ker spodbujajo delovanje imunskega sistema.

Ječmen je znan kot »eliksir moči«. To energetsko bogato živilo naj bi gojili že pred 10.000 leti in je bilo ena osnovnih sestavin prehrane športnikov. Za razliko od drugih živil ječmen vsebuje okoli 35 % nenasičenih maščobnih kislin, ki lahko vplivajo na zmanjšanje holesterola v krvi.

Slad se poleg varjenja piva uporablja za pridobivanje napitkov iz žit. Moka, ki jo dobimo iz ječmenovega slada, vsebuje tudi vitamin B12, ki ga sicer redko najdemo v rastlinski hrani.

zaradi velike količine prehrambnih vlaknin priporočamo sladkornim bolnikom, pogosto pa je tudi sestavni del shujševalnih diet, ker nam daje občutek sitosti.

In vse te snovi vsebuje tebi dobro znan instant napitek iz žit Bianka. Se ga še spomniš iz svojega otroštva? 

Bela kava iz tvojega otroštva je zdaj še boljša

Nova linija Franck Bianka

Bela kava Bianka (okus, ki se ga nedvomno spomniš iz otroštva, obožujejo pa jo tudi naše babice) je sedaj prenovljena in obogatena. Zdaj lahko izbiraš med štirimi izdelki: Bianka Classic s kombinacijo žit, cikorije in slada, Bianka Classic stick za eno osebo, ki ga lahko pripravimo kadarkoli in kjerkoli, Bianka 100 % Cikorija, ki je v celoti izdelana iz te gomoljaste rastline, ter Bianka Čokolada, s katero se boš lahko še dodatno posladkala. Vse napitke lahko pripraviš v eni sami minuti z vročo vodo ali mlekom in se oskrbiš z vlakninami, ki jih imajo obilo prav žita in cikorija.

Tega zagotovo nisi vedela o beli kavi!

Ustanovitelju podjetja Johannu Heinrichu Francku, nemškemu trgovcu in podjetniku, je leta 1827 kot prvemu na svetu uspelo predelati cikorijo v okusen napitek, ki mu danes rečemo bela kava. Ker je bila takrat kava izjemno draga in večini nedostopna, je bil žitni napitek odličen nadomestek zanjo. Brez teh napitkov iz cikorije ne bi bilo ne kapučina ne macchiata niti ostalih kombinacij kave z mlekom, saj so mleko v tovrstne napitke začeli dodajati šele s popularizacijo cikorije.

Na Nebotičniku so predstavili novo linijo žitnih kav Franck Bianka

Na ljubljanskem Nebotičniku so gostje preizkušali novo linijo žitnih kav Franck Bianka

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri