Viktoria Boutenko o popolnoma novi dimenziji presne hrane

27. 9. 2014

Pri založbi Cangura.com bo konec meseca izšla knjiga znane in nagrajene avtorice knjig Victoria Boutenko, ki je tudi strokovnjakinja na področju presne prehrane in zelenih smoothijev.

Victoria Boutenko, avtorica številnih knjig o zdravi – natančneje presni – prehrani je tokrat svoje moči, znanje in izkušnje združila z znanjem in izkušnjami še dveh avtorjev. Nedvomno najpomembnejši del njene nove knjige pa predstavljajo poglavja z recepti, ki so razdeljeni na recepte za predjedi, prigrizke, solate, prelive, juhe, glavne jedi in sladice.

Na eni izmed prvih strani knjige Victoria Boutenko med drugim piše:

  • »Danes, devetnajst let potem, ko sem skupaj z vsemi člani svoje družine začela uživati izključno presno hrano, sem še vedno hvaležna, da sem se tako odločila. Prepričana sem, da mi je to rešilo življenje in članom moje družine pomagalo premostiti tako resne bolezni, kot so aritmija, diabetes, revmatoidni artritis in astma. Celotne zgodbe o svoji družini v tej knjigi ne bom opisovala, lahko pa si jo preberete v mojih preostalih knjigah in na spletu. Rada pa bi spregovorila o napakah, ki sem jih storila na svojem 'popotovanju' v svet presne hrane in jih nato tudi odpravila.«

In prav o tem tudi sicer govori knjiga Nadgradnja presne prehrane. O enem izmed majhnih, a zelo pomembnih kamenčkov v mozaiku presnojedstva, pa tudi zdravja nasploh. Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin je danes močno razširjen pojav tako med presnojedci kot tudi sicer. Pri omega-3 maščobnih kislinah gre za izjemno prilagodljive molekule, ki imajo sposobnost hitrega spreminjanja oblike, ena izmed njihovih osnovnih nalog pa je redčenje krvi in sodelovanje pri procesih, kot so bitje srca, pretakanje krvi po žilah, miselni in čutni procesi ...

Avtorji knjige nas nevsiljivo, a utemeljeno prepričajo, da uživamo premalo hrane z vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin. Seveda pa vsi trije z bralcem delijo predloge za pozitivne spremembe vsakodnevnih, ustaljenih jedilnikov. Recepti, med katerimi se bo zagotovo našlo marsikaj tudi za najzahtevnejše gurmane, so razdeljeni po tematskih sklopih, večini receptov pa so avtorji pripisali še nekaj koristnih (in zanimivih) opomb, zaradi česar je knjiga uporabniku še bolj prijazna.

Knjigo lahko torej uporabljaš kot knjigo receptov ali kot učbenik o zdravi in uravnoteženi presni prehrani.

Kaj so o knjigi že povedali:

  • "Presna hrana je odlična za čiščenje telesa in krepitev zdravja, vendar pa je morda v današnjem svetu prehrana z visokim deležem presnih živil še bolj pomembna, kot si mislimo. Victoria, Elena, in Chad pojasnjujejo, zakaj. Knjiga, ki ne sme manjkati v nobeni (zdravi) kuhinji." — Ani Phyo, avtor knjige Ani's Raw Food Asia
  • "Nadgradnja presne prehrane je prava osvežitev ... Avtorji preprosto, odgovorno in s pravo mero sočutja pišejo o korakih, ki vodijo do končnega cilja na dolgem potovanja do idealne prehrane, in o modrostih, ki jih je treba izluščiti iz napak in uporabiti v vsakdanjem življenju. Vsakdo, ki mu je presnojedstvo blizu, bo med branjem večkrat ugotovil, da se sam sooča s podobnimi izzivi, pa tudi, da je te izzive mogoče premostiti – in kako. " — Elizabeth Howard, izvajalka prehranske terapije s certifikatom in lastnica znamke Deep Rooted Nutrition
  • "Zavesten korak naprej na področju sprememb, ki jih presnojedci potrebujejo ... Nauki, primerni za današnji čas, ki odzvanjajo v duhu naravnega zdravljenja in ravnovesja. " — Ingar Brunnett, klinična nutricionistka, mojstrica tehnike reiki in ustanoviteljica organizacije Divine Light Studio

Več informacij o knjigi Nadgradnja presne prehrane, ki so jo podpisali Victoria Boutenko, Elaina Love in Chad Sarno, boš dobila na spletnem mestu cangura.com.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ