To je recept za najboljši piškot leta 2015

Hitro preveri recept za slasten piškot, ki je letos prejel laskavi naziv Naj piškot leta 2015. Mnjamsi! 

To je recept za najboljši piškot leta 2015 (foto: Profimedia) Profimedia
12. 12. 2015

Revija Čarovnija okusa vsako leto organizira natečaj Naj piškot, kjer bralce pozovejo, da pošljejo recepte svojih najbolj izvirnih piškotov. Komisija v sestavi priznanih slovenskih slaščičarjev nato med vsemi prispelimi recepti izbere 10 najboljših piškotov, na finalnem dogodku pa jih potem še enkrat spečejo in izberejo zmagovalca.Letos je zmagal piškot z izmenom Zasnežena brusnica, ki ga je ustvarila in spekla gospa Evelina Štemberger. Tukaj je recept!

naj piškot

Recept za zasnežene brusnice (za pribl. 30–35 piškotov)

  • 125 g moke
  • 50 g rjavega sladkorja (light muscovado)
  • 50 g mletih mandeljnov
  • 50 g mlečne kuverture
  • 90 g hladnega masla
  • 50 g pretlačene skute
  • mali ščepec soli

Nadev

  • 60 g jedilne čokolade (temna 45 % kakava)
  • 85 g suhih brusnic
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička (kubanskega temnega) ruma
  • 150 g bele kurveture
  • pest sesekljanih mandeljnov
  • cimet

Izdelava:

Moko, mlete mandeljne, naribano čokolado, sladkor, sol zmešamo in dodamo hladno maslo in hladno skuto. Zgnetemo v testo in zavijemo v folijo. V hladilniku naj počiva 1/2 do 1 ure.

Brusnice na drobno sesekljamo in namočimo v rumu.

Čokolado stopimo na sopari, stopljeno maslo ohladimo, primešamo sesekljane brusnice in cimet. Iz dobljene mase oblikujemo za lešnik velike kroglice, ki jih položimo na peki papir.

Pečico segrejemo na 175 °C (ventilatorsko 155 °C) Iz testa naredimo 3 valje in iz njih izrežemo 30 do 35 rezin.

Rezine oblikujemo tako, da nanjo položimo kroglico iz brusnic in čokolade, vse skupaj stisnemo in oblikujemo za oreh veliko kroglico. Pečemo približno 12 do 15 minut.

Pečene piškote ohladimo. Belo kurverturo stopimo na sopari in premažemo po piškotih, potem še potresemo s sesekljanimi mandlji in po želji s cimetom.

Recepte vseh 10 finalistov najdeš na spletni strani Lisa.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri