S kavo in čajem nad sladkorno bolezen

2. 1. 2010
S kavo in čajem nad sladkorno bolezen

Pivci kave in čaja imajo manj možnosti, da zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2. Pred to boleznijo pa jih ne varuje kofein, saj ima najbolj pozitiven učinek pravzaprav brezkofeinska kava.

Raziskovalci, ki so svoja spoznanja objavili v publikaciji Archives of Internal Medicine, so proučevali 18 različnih študij, ki so skupaj vključevale skoraj pol milijona ljudi.

Brezkofeinsko je še boljše

Analiza je razkrila, da ljudje, ki popijejo tri ali štiri skodelice kave ali čaja na dan, skoraj za petino zmanjšajo verjetnost, da bi zboleli za sladkorno boleznijo.

Enaka količina kave brez kofeina je imela še večji učinek, saj je tveganje zmanjšala za tretjino.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ