S hrano do boljše forme

Kako s hrano do boljše postave, ki si jo želiš – in to celo brez izgube teže ...

S hrano do boljše forme (foto: Alexa Miller) Alexa Miller
21. 8. 2012

1. Ne preskakuj obrokov

Če ne ješ redno, boš telo zagotovo spravila v slabo voljo. Večina ljudi lahko uživa v 'rezultatih' preskakovanja obrokov le tako dolgo, dokler se telo ne začne spet boriti in se zalagati z mastnimi oblogami, ker ne ve, kdaj lahko pričakuje naslednji obrok. Če stradaš, boš med drugim postala hitro zaspana. Ljudje, ki pridejo v telovadnico s praznim rezervoarjem, po navadi ugotovijo, da ne premorejo dovolj energije za intenzivno vadbo, in zato ne izgubljajo teže, temveč motivacijo. Dve do štiri ure pred vadbo pojej eno porcijo ogljikovih hidratov. To je približno en krožnik polnozrnatih testenin, sendvič s polnozrnatim kruhom ali skledica kosmičev.

2. Sprijazni se že – ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom so dobri!

Obilica diet z malo ali brez ogljikovih hidratov (in vse vrste Jenniferk Anistonk, ki so jim sledile) so ustvarile histerijo okoli testenin in krompirja. V resnici so ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom najljubši vir energije tvojih možganov – potrebuješ jih, da boš dobro delovala. Brez ogljikovih hidratov tvoj sladkor v krvi skače gor in dol kot jo-jo. Tvoj spomin začne pešati, postaneš nemirna ter hrepeniš po hrani z veliko sladkorja in maščobami. Skodelica polnozrnatih kosmičev, sladki krompir z nemastno skuto ali skodelica riža basmati ali testenin ali pa polnozrnati kruh ob solati so dobre porcije ogljikovih hidratov.

3. Nadzoruj, koliko beljakovin poješ

Medtem ko imajo ogljikovi hidrati v medijih slab sloves, so beljakovine nezasluženo povzdigovali. Beljakovine so pomembne za gradnjo mišic in obnovo tkiv, a z njimi ne pretiravaj – približno 80 g na dan za 60 kilogramov težko žensko je idealno. Večina ljudi ima v prehrani dovolj beljakovin. Dve porciji na dan (vsaka v velikosti paketa igralnih kart) − fižola, leče, nemastnega mesa, rib, perutnine ali mlečnih izdelkov bo dovolj, da bo tvoje telo delovalo pravilno.

4. Da boš razumela glikemični indeks

Hrana z nizkim glikemičnim indeksom (polnozrnati kruh, oves ali riž basmati) se počasi razgrajuje v tvojem telesu – počasi sprošča energijo –, zato si dlje časa sita. Hrana z visokim glikemičnim indeksom (sladkarije, pecivo iz bele moke, brezalkoholni napitki) naredijo nasprotno – od njih si zadeta z visoko ravnijo sladkorja, ki pa traja le kakšno uro in ji sledi hiter padec ravni sladkorja. Če boš izbrala hrano z nizkim glikemičnim indeksom, se boš počutila sito in ne boš hrepenela po nezdravih prigrizkih.

5.   Energijske ploščice pusti športnikom

Razkrijmo skrivnosti izraza energijska ploščica. Energija pomeni le kalorije. Te ploščice so namenjene predvsem šport­nikom, ki ne želijo pojesti celega obroka, a potrebujejo kalorije ali energijo. Težava z energetskimi ploščicami je, da boš verjetno kakšno uro po njihovem zaužitju spet lačna, če jih uporabljaš kot nadomestilo obrokom. Veliko boljša možnost za tvojo postavo in zdravje je, da hranljive snovi in energijo dobiš iz nepredelane hrane. Da bodo porcije pravilne, naj 50 odstotkov tvojega krožnika zasedejo zelenjava, solate ali stročnice, 25 odstotkov polnozrnata žita, 25 odstotkov pa beljakovine.

6. Reci NE čudežni tabletki

Delovanje tablet, ki pospešujejo hitro izgubo teže, ni znanstveno dokazano. Te tablete po navadi vsebujejo kofein in gvarano, ki naj bi pospešila tvojo presnovo, kar pa ni nujno. Na široko se izogni šport­nim dodatkom k prehrani z efedrinom (stimulansom) in kreatinom (kislino, ki pomaga dostaviti energijo mišicam), saj so primerni le za športnike, ki res intenzivno telovadijo, npr. za dvigovalce uteži. Skratka, če je tabletka ali kakšen drug 'čarobni prašek' za hitro izgubo teže videti preveč dober, da bi bil resničen, najverjet­neje ni resničen.

7. Jej pametno = manj grizljaj

Za kosilo bi rada sendvič in solato, a naročiš le solato, nekaj ur pozneje pa se že bašeš z nezdravo hrano.  Ljudje, ki kronično grizljajo, ob glavnem obroku mislijo, da bodo preskočili kalorije, a se na koncu le vdajo skušnjavi, ki jih prav tako pelje čez mejo ustreznih kalorij, po navadi pa jih z grizljanjem zaužijejo še več, kot bi jih sicer.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri