Recept za pripravo slastne temne čokoladne torte (Mnom, mnom ...)

29. 3. 2018
Recept za pripravo slastne temne čokoladne torte (Mnom, mnom ...) (foto: Unsplash.com/Jordane Mathieu/Fotografija je simbolična)
Unsplash.com/Jordane Mathieu/Fotografija je simbolična

V tovarni čokolade v avstrijskem mestu Sattledt so v več kot tri desetletja dolgi tradiciji izoblikovali širok nabor navdihujočih okusov za izbrane vrste čokolad nekaterih blagovnih znamk, ki jih lahko najdemo tudi v trgovinah Hofer.

Široka ponudba teh čokolad je označena z UTZ certifikatom trajnostne pridelave kakava, nekatere pa nosijo tudi simbol Fairtrade, ki dodatno zagotavlja, da so bile čokolade proizvedene po principu pravične trgovine.

Čokolade so tako okusne, proizvedene z odgovornostjo do okolja in pridelovalcev ter nadvse primerne tudi za ustvarjanje sladic, s katerimi boste navdušili. (Nikar ne spreglej recepta za čokoladno torto na dnu članka!)

Čokolade, proizvedene v tovarni v Sattledtu

Podjetje Hofer izbrane vrste svojih čokolad že več kot 30 let proizvaja v lastni tovarni čokolade v Sattledtu.

Pri trgovcu Hofer dodajajo: "Lastna proizvodnja in široka paleta lastnih blagovnih znamk čokolad omogočata, da se popolnoma prilagodimo različnim okusom. Ljubitelji temne čokolade lahko izbirajo med čokoladami z visokim deležem kakava iz različnih koncev sveta, okus naše mlečne čokolade pa potrjuje tudi prvo mesto v kategoriji lastnih blagovnih znamk na senzoričnem preverjanju Gusto."

Kaj pa odgovornost do ljudi in okolja?

Blagovne znamke Choceur, Moser Roth, Riquet in Bella so v večini opremljene z UTZ certifikatom trajnostne pridelave kakava.

To je certifikat, ki dobavitelje podpira pri pridelavi, ki je usmerjena v prihodnost ter prijazna do okolja in ljudi skozi celotno dobavno verigo – od plantaž do polic.

Nekatere izmed izdelkov spremlja oznaka Fairtrade, ki jamči, da z nakupom pripomoremo k temu, da pridelovalci in drugi delavci dobijo pošteno plačilo za svoje delo.

Od čokolade do odličnih sladic ...

Z nekoliko domišljije pa lahko z zgoraj naštetimi čokoladami ustvarimo noro okusne slaščice, kot je to storila Ana Žontar Kristan. Njen predlog je priprava slastne temne čokoladne torte.

Recept za pripravo slastne temne čokoladne torte

Sestavine za biskvit:

  • 4 jajca
  • 140 g navadne moke
  • 60 g kakava v prahu
  • 200 g sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 0,7 dl vode
  • 0,7 dl olja

Sestavine za nadev:

  • 0,8 l smetane za stepanje
  • 350–400 g temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
  • 8–10 žlic sladkorja v prahu
  • 2 vrečki utrjevalca smetane
  • 2 zravnani žlici masla

Ostale sestavine:

  • 200 g temne čokolade
  • 2–3 dl mleka
  • 4–5 žlic ruma
  • maslo za premaz pekača

Priprava:

  1. Pečico segrej na 180 °C in namasti pekač. Na dno pekača položi peki papir, izrezan v obliki kroga. Tudi peki papir namasti in potresi z žličko moke.
  2. Pripravi dve posodi. V eno loči beljake, v drugo pa rumenjake. Rumenjakom dodaj sladkor in jih stepaj, da se vsebina dvakrat poveča in postane svetlorumene barve. V večji kozarec zlij tekoče sestavine, v manjši posodi pa stehtaj suhe sestavine. Suhe in tekoče sestavine z metlico nežno in postopoma vmešaj v stepene rumenjake. Na koncu iz beljakov naredi sneg in še tega nežno vmešaj v preostalo zmes.
  3. Zmes zlij v pekač in jo malce potresi, da bo končni biskvit bolj raven.
  4. Pekač položi v pečico in biskvit peci slabih 40 minut.
  5. Pečen biskvit odstrani iz pekača in ga položi na kuhinjsko krpo. Pusti, da se ohladi.
  6. Ko je biskvit hladen, se loti priprave kreme. V manjši posodi na nizki temperaturi stopi maslo. Maslu dodaj na drobne koščke zdrobljeno čokolado in jo ob rednem mešanju stopi. Ko dodaš čokolado, temperaturo zmanjšaj na minimalno. Ko se čokolada stopi, pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
  7. Stepi smetano in ji med stepanjem dodaj utrjevalec smetane. V stepeno smetano nato z metlico nežno vmešaj čokolado.
  8. V kozarec zlij mleko in rum. Biskvit razreži na tri dele. Na končni pladenj položi obod pekača in vanj naloži prvo plast biskvita. Biskvit z rumovim mlekom namoči in ga premaži s polovico kreme. Postopek ponovi. Na koncu na vrh dodaj še zadnjo plast biskvita in položi v hladilnik čez noč ali za vsaj 2–3 ure.
  9. Naslednji dan stopi 200 g čokolade na maslu. Čokolado prelij čez torto, jo po želji okrasi in poskrbi za sladko presenečenje. Dober tek!

Vir recepta: Anina kuhinja

Preberi še: TO so superge, ki jih bomo nosile to pomlad (+ kako jih kombinirajo zvezdnice)

Priporočamo tudi: HOROSKOP: Kako te v resnici (glede na astro znamenje) vidi tvoj fant?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ