Si vedela, da Slovenci zaužijemo kar 150 % več soli, kot je še primerno za naše telo?
Preveč natrija povzroča povišan krvni tlak, ta pa možgansko kap. Previsok vnos soli je povezan tudi z želodčnim rakom, osteoporozo, astmo, ledvičnimi kamni in sladkorno boleznijo.
Zato ...
- Zmanjšaj uživanje soli
- Izbiraj živila, ki nimajo dodane soli (natrija).
- Izogibaj se industrijsko predelani hrani, polpripravljenim, pripravljenim ter konzerviranim živilom.
- Izogibaj se dosoljevanju jedi iz navade (pri kuhanju ali pri mizi), ne da bi prej jed poskusila.
- Kupuj manj slan kruh in krušne izdelke (žemlje, kajzarice, sirove štručke itd.).
- Redko in v majhnih količinah uživaj prekajeno meso in mesne izdelke.
- Pri pripravi obrokov uporabljaj različna zelišča/začimbe (sveža, suha ali zamrznjena) namesto kuhinjske soli.
- Malico za službo raje pripravi doma s svežimi in zdravimi sestavinami, namesto da ješ zunaj. Hrana zunaj je manj zdrava, ponavadi je tudi močno presoljena.
Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord