Posladkaj se brez sladkorja

Ljubiš sladko, a se sladkorju v imenu zdravja na daleč izogibaš? Ne pozabi, da imamo poleg sladkorja na voljo še precej drugih, alternativnih različic za sladkanje živil ...

8. 11. 2013

Res pa je, da imajo ta sladila precej močan okus.

  • 1. Sadni sirup

Sadni zgoščeni sok je gost sirup. Dobimo ga tako, da gosto vkuhamo sok, na primer iz jabolk ali hrušk. Tekne kot namaz na kruhu, primeren pa je tudi za kuho in peko.

  • 2. Med

Beseda med prihaja iz indoevropskega jezika in pomeni zlato obarvan.

Med je najstarejše sladilo, na voljo pa ga je več kot 100 sort, od zelo svetle do skoraj črne, odvisno od tega, iz česa se prideluje.

Najbolj osnovni pravili: svetel med je blag in sladek, temnejši pa je močnejši in manj sladek. Slasten je v čaju, kolačih in piškotih.

  1. 3. Sladkorna raztopina

Čisti sladkor je sladkorna raztopina. Sladkor in voda se zavreta v razmerju 1 : 1. Zelo priljubljen je za prepojitev kolačev iz listnatega testa, za dušenje sadja in dodatkov za koktajle.

  • 4. Stevia

Stevia, sladko zelišče iz Južne Amerike, je zelo sladka. Velja za pravo skrivnost, ker naj ne bi povzročala debelosti. Institucije EU odločajo o odobritvi in registraciji tega živila. Za zdaj jo je v obliki praška ali pa v tekočem stanju mogoče naročati po spletu.

Neprimerna je le za peko. Zelo težko je tudi določiti pravo mero, ker moč sladkosti in okus zelo variirata.

  • 5. Javorjev sirup

Javorjev sirup se pridobiva iz soka javorjevih dreves, tako da ga prestrežejo in vkuhajo. Za liter sirupa najboljšega kakovostnega razreda A (stane približno 25 evrov) potrebujejo 30–50 litrov soka.

Slasten je kot dodatek k vafljem, palačinkam in desertom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri