Ogljikovi hidrati – novi sovražniki?!

24. 5. 2011

Ogljikovi hidrati so čisto v redu … a izberi najkakovostnejše, svetuje Mario Sambolec, osebni trener s specializacijo na področju prehrane in ustanovitelj portala Feel-good.

Testenine ali brokoli?

“Dandanes zaužijemo nesorazmerno preveč ogljikovih hidratov. Ko jih omenim, dobim servirane odgovore v obliki testenin, kruha, riža in krompirja, ki nemalokrat sestavljajo glavnino obroka. Hitro pa pozabimo na najboljše in najkakovostnejše vire OH: zelenjavo, sadje, stročnice, polnovredna žita. Pomisli takole: brokolija se boš težko prenajedla in se od njega zredila, česar pa za hlebček belega kruha ne moreš trditi, kajne?”

Težavno je sorazmerje

“Težava torej ni v OH, temveč nesorazmerje z drugimi živili v obroku. Pomembno je uživanje kakovostnih beljakovin, vlaknin in maščob ob vsakem obroku. Vlaknine v tem primeru izvirajo iz sadja, zelenjave, stročnic in neoporečnih žit ter semen. Tako zasnovan obrok zagotovi telesu vsa hranila, ki jih potrebuje za nemoteno delovanje in energijo, hkrati pa ponudi tudi daljši občutek sitosti in prepreči čezmeren vnos OH iz manjvrednih virov (piškotkov, žemljic in pic).”

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol