Neprijetna resnica o čudežnih učinkih superhrane!

Vse skupaj se običajno prične s knjigo, ki jo je napisal kakšen samooklicani strokovnjak za zdravo prehrano, nato se nad 'izjemnim odkritjem' v svoji oddaji prek vseh meja navduši Oprah ali kakšen drug razvpit estradnik, da bi svet (in splet) nato obšle novice o novi čudežni  superhrani, ki pa je z nami v resnici bolj ali manj že od nekdaj.

17. 11. 2013

Superhrana (superfood) je v resnici zgolj marketinški pojem in ga zlepa ne boš slišala iz ust nutricionista in znanstvenika, ki kaj da nase in na svoje ime.

Še več. Superhrana, ki naj bi bila strašno blagodejna za naše zdravje in obljublja neverjetne zdravilne učinke, v resnici ni tako zelo zdrava, kot trdijo, ali vsaj ne bolj zdrava (in torej nima več antioksidantov in vitaminov) od njenih ne-super prehranskih sorodnikov.

Britanski raziskovalci vzrokov za rakava obolenja v zadnjih letih celo opozarjajo, da je prenapihnjeno navdušenje nad t.i. antioksidanti preuranjeno. Pred rakom in rakavimi obolenje v resnici ne ščiti uživanje le posamezna hrana ali vitamini, temveč celovito zdrava in uravnotežena prehrana na dolgi rok. Ugotovljajo tudi, da imajo nekatere domnevno superhrane neugodne stranske učinke: npr. surov kokos učinkuje dobro na krvi pritisk in je dobro za srce, a je po drugi strani marker povečanega tveganja za kardivaskularne bolezni.

Kakorkoli že, vabimo te k ogledu zares poučnega in mestoma hudomušnega videa, ki razkriva vse neprijetne resnice o fenomenu t.i. čudežne superhrane.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri