Ne ješ glutena? Ob tem odkritju si boš morda premislila!

Če ti gluten NE povzroča težav in NIMAŠ celiakije, potem ti priporočamo, da še enkrat premisliš, če ga boš iz svoje prehrana še naprej izločala.

Ne ješ glutena? Ob tem odkritju si boš morda premislila! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2017

Gluten je skupno ime za lepljivo, elastično in v vodi netopno rastlinsko beljakovino, ki jo najdemo v zrnih pšenice, ječmena in rži, delno pa tudi ovsa.

Vedno več ljudi je občutljivih na gluten, prehrana brez glutena je postala pravi 'modni hit', saj je gluten v zadnjih letih prišel na zelo slab glas.

A če ti gluten ne povzroča težav, potem ti priporočamo, da še enkrat premisliš, če ga boš iz svoje prehrana še naprej izločala.

Najnovejša raziskava, ki so jo opravili znanstveniki na prestižni Univerzi Harvard je namreč pokazala, da so osebe, ki se izogibajo glutenu v svoji prehrani, izpostavljene večjemu tveganju za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Znanstveniki so v obširni raziskavi želeli odkriti, ali gluten vpliva na zdravje tistih ljudi, ki nimajo zdravstvenih razlogov za izogibanje glutenu in ki se prehranjujejo brezglutensko zaradi trendosti in aktualnosti te diete. 

»Hrana brez glutena ima pogosto manj prehranskih vlaknin in ostalih mikohranil, zato je manj hranljiva, pogosto pa tudi stane več in vsebuje več sladkorjev,« je povedal dr. Geng Zong, vodja raziskave na Harvardu.

V okviru študije so preučili kar 30 let zdravstvenih podatkov 200 tisoč ljudi, znanstveniki pa niso odkrili nikakršnih negativnih zdravstvenih posledic glutena na zdravje ljudi.

So pa odkrili, da imajo ljudje, ki so prenehali uživati hrano z glutenom, kar 13 odstotkov večjo možnost za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Gre za bolezen, pri kateri pride do neustreznega uravnavanja krvnega sladkorja.

Približno en odstotek ljudi na svetu trpi za boleznijo, imenovano celiakija, pri kateri so posamezniki izjemno občutljivi na gluten. 

»Ljudje, ki nimajo celiakije in se kljub temu izogibajo hrani z glutenom, bi morali razmisliti o povečanju vnosa glutena, saj bodo tako zmanjšali možnost za razvoj kroničnih bolezni, zlasti diabetesa tipa 2,« je na zdravstveni konferenci, kjer so predstavili izsledke raziskave, še povedal dr. Zong.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

Vir: WebMD

PREBERI ŠE: Bi malo manj kg? S temi nasveti boš preprosto zmanjšala dnevni vnos kalorij! in Tvoje telo: 8 dejanj, ki ti bodo pomagala, da se boš brezpogojno vzljubila

Priporočamo tudi: Svet je obnorela črna limonada, ki razstrupi telo in odstrani odvečne kg!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri