Na pomoč! Zasvojena sem s čokolado!

13. 9. 2007

Ne sekiraj se! Čeprav se ji ne moreš upirati, od nje ne moreš postati zares odvisna, zatrjujejo britanski strokovnjaki.

Čeprav se veliko ljudem zdi, da ne morejo brzdati svojega apetita po čokoladnih nasladah, je Peter Rogers, psiholog na bristolski univerzi, mnenja:

“Vedenjski vzorci hranjenja so v ekstremnih primerih zares lahko podobni hudim primerkom odvisnosti, a neustavljivo hrepenenje po čokoladi ne ustreza kriterijem prave odvisnosti.”

V njej je ‘tisto nekaj’ ...

Večina ljudi za svoje neustavljivo hrepenenje po tem sladkem užitku pripisuje določenim sestavinam v čokoladi - kot npr. feniletilaminu, ki povzroča nekakšno brnenje v možganih - zaradi česar ji čokoholiki pripisujejo zasvojevalne učinke. Vendar pa je večino sestavin, ki jih je najdemo v čokoladi, moč najti – in to v precej večjih koncentracijah – tudi v drugih vrstah hrane, ki se ljudem ne zdijo tako neustavljivo privlačne. Med slednjimi so tudi avokado in razne vrste sira, kar pritrjuje tezi, da te sestavine v resnici ne povzročajo odvisnosti.

Pridih grešnosti

Navkljub vse novejšim dokazom o tem, da čokolada v resnici ne zasvaja, ne gre pričakovati, da bi se odnos ljudi do nje spremenil. Ljudje ji bodo še naprej pripisovali atribute prepovedanega sadeža, zato se bo vedno zdela pregrešno poželjiva.

“Z drugimi besedami: čokolada je tako privlačna hrana zato, ker jo smemo po normah sodobne družbe uživati le v zmernih količinah,” pravi dr. Rogers. “In prav zaradi naših poskusov, da bi v sebi zatrli svojo željo po ‘še’, ti povzročijo, da si jo le še močneje želimo. Pravzaprav si čokolado šele v tem trenutku zares vroče zaželimo ...”

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"