Laneno seme - Zakaj bi ga morala jesti vsak dan?

Laneno seme je pravi dar narave. Tu so glavni razlogi, zakaj bi ga morala redno uživati.  

Laneno seme - Zakaj bi ga morala jesti vsak dan? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2015

Laneno seme, ki ga pridobivajo iz plodov lana, je prava zakladnica kakovostnih maščob, ki jih telo nujno potrebuje za zdravo delovanje.

Laneno olje ima na primer najboljše razmerje večkrat nenasičenih maščobnih kislin, zaradi velike količine omega 3 maščobnih kislin se ga pogosto dodaja tudi v kašice za dojenčke. Zelo pomembno je, da je laneno olje hladno stiskano ter biološko pridelano, hraniti ga moramo v hladilniku in čim prej porabiti, saj ima kratek rok trajanja

Pri čem vse pomaga laneno seme?

  • Pomaga pri zaprtju: Laneno seme je zaradi visoke vsebnosti vlaknin prava rešilna bilka za ljudi, ki imajo težave s prebavo. Laneno seme čez noč namočimo in pojemo z žličko ali jih potresemo na solato ali v jogurt. Sloj sluzi na namočenih semenih namreč pospeši prebavo. 
  •  Laneno seme krepi kosti. Omega 3 maščobne kisline preprečujejo osteoporozo.
  • Preprečuje bolezni srca in ožilja, saj s pomočjo omega 3 maščobnih kislin laneno seme znižuje krvni tlak
  •  Pomaga pri želodčnih težavah: namočena semena omilijo vnetja v črevesju in preprečujejo poškodbe na želodčni sluznici
  • Antioksidanti v lanenem semenu pomagajo iz telesa izločati škodljive proste radikale, in na ta način preprečujejo rakava obolenja, med drugim raka na dojkah
  • Pomaga pri lajšanju menopavznih težav
  • Preprečuje sladkorno bolezen tipa 2, saj neposredno po zaužitju znižuje nivo inzulina v krvi 

V kaj vse lahko damo laneno seme?

Pri lanenem semenu lahko na plan spustiš svojo kuharsko domišljijo, saj ne spremeni okusa jedi. Dodaš ga lahko v jogurte, na solate, z njim potreseš smoothieje, domač kruh, ga dodaš v maso za piškote ali ga enostavno poješ z žlico. Toda pozor, laneno seme moraš vedno prejšnjo noč namočiti. 

Pozor! Laneno seme moramo vedno prej namakati!

Laneno seme mnogi uživajo napačno. Laneno seme moramo namreč vedno, brez izjeme namakati, da se tvori sluz, ki ima zgoraj naštete učinke na telo. Zaradi prehitre priprave današnjih žit ljudje pogosto škodimo svojemu telesu in ne izkoriščamo blagodejnih učinkov posameznih živil, opozarjajo strokovnjaki za prehrano. 

Sanja Macur

Preveri še, kako lahko sama odpraviš in preprečiš vnetje mehurja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri