Katerih hranil mi bo primanjkovalo, če postanem veganka?

Kljub temu, da se zavedamo številnih prednosti, ki jih prinaša veganski način prehranjevanja, se marsikdo še vedno boji, da bi mu z odpovedjo živalskim izdelkom začelo primanjkovati določenih hranil. Pa je ta strah upravičen?

Katerih hranil mi bo primanjkovalo, če postanem veganka? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2015

Odgovor smo poiskali v knjigi Veganstvo za začetnike, avtorja Ruedigerja Dahlkeja, dr. med., ki pravi, da s pestrim izborom rastlinske hrane skoraj ni mogoče, da bi telo utrpelo pomanjkanje kakšnega hranila, saj sadje in rastline nunijo optimalen nabor hranil, ki ga ne zaobjame nobeno umetno prehransko dopolnilo.knjiga

V 70. in 80. letih 20. stoletja, ko so številni Evropejci začeli živeti kot vegani, so jih imeli za čudake. Za takratno družbo je bilo sploh nepredstavljivo, da se odpoveš mesu – pa tudi prvi poskusi kuhanja s tofujem in žiti niso bili zelo prepričljivi. Od takrat se je to bistveno spremenilo.

In čeprav se pomanjkanje kakšne snovi pogosteje pojavi pri vsejedcih kot pri veganih, dr. Dahkle opozarja, da morajo slednji upoštevati nekaj navodil, da jim res ne bo ničesar primanjkovalo.

Top 6 hranil, pomembnih za vegane

1 Železo

Pomembno za prenos kisika v krvi, telesno storilnost, oskrbo celic in imunski sistem.

Dobimo ga z uživanjem: špinače, blitve, kitajskega kapusa, rdečega radiča, cikorije, kitajskega zelja, kodrastega ohrovta, rukole, kreše, kalčkov, kopra, bazilike, koriandra, origana, majarona, zdravilne strašnice, melise, koprive, regrata, čemaža, kislice in solat (hrastov list, batavija, romana, endivija).

2 Beljakovine

Nepogrešljiva sestavina za celice, mišice, organe in kosti.

Dobimo jih z uživanjem: soje, graha, belega fižola, čičerike, arašidov, mandljev, lešnikov, pire, ovsenih kosmičev, pšenice (polnozrnate), rža (polnozrtnate), polnozrnatega riža, tofuja, vojčjega boba.

3 Vitamin B6

Pomemben za izmenjavo beljakovin, kri, imunski in živčni sistem.

Dobimo ga z uživanjem: pšeničnih kalčkov, kvasa in kvasnih kosmičev, jabolk, banan, korenja, (surovega) brokolija, graha.

4 Antioksidanti

Te bioaktivne rastlinske snovi so nujno potrebne za delovanje imunskega sistema in zdravje celic.

Dobimo jih z uživanjem: marelic, breskev, limon, pomaranč, kivija, češenj, sliv, jagodičevja, paradižnika, brokolija, kodrastega ohrovta, špinače, korenja, paprike, krompirja, graha, redkvice, jajčevcev, oreščkov, sončničnih semen, olja iz pšeničnih kalčkov.

5 Omega-3-maščobne kisline

Pomemben kot gradnik celic in za zdravo ožilje.

Dobimo jih z uživanjem: repičnega olja, lanenega olja, orehov, lanenih semen in semen oljne kadulje.

6 Vitamin B12

Pomemben za nastajanje rdečih krvničk, obnovo celic, živčni in imunski sistem.

Dobimo ga z uživanjem: svežih alg, prahu alg afa, posušenih rjavih in rdečih alg, prahu ječmenove trave in tempeha.

Če tudi sama razmišljaš o prehodu na veganski način prehranjevanja, ti priporočamo knjigo Veganstvo za začetnike, v kateri boš poleg poglobljene razlage o tovrstni tematiki našla tudi odlične veganske recepte. Preizkusi recept za vegansko lešnikovo kremo!

krema

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri