Higienska tveganja v službi: Zaščiti se!

9. 4. 2013
Higienska tveganja v službi: Zaščiti se!

Seveda ni realno, da bi bilo naše okolje povsem brez nevarnih mikroorganizmov, vendar pa obstaja nekaj osnovnih varnostnih ukrepov, s katerimi lahko preprečimo možne okužbe in posledično ne zbolimo.

Ali si vedela?

  • Le 10 % vprašanih v nedavni raziskavi, ki je potekala na svetovni ravni, je menilo, da je redno čiščenje in razkuževanje površin najbolj učinkovita zaščita pred nevarnimi mikroorganizmi, zaradi katerih lahko zbolimo za prehladom ali gripo. Čeprav je čiščenje oz. razkuževanje znanstveno dokazan način za učinkovito borbo z nevarnimi mikroorganizmi, se tega kar 90 % anketiranih ljudi žal ne zaveda.

Pot na delo

Če potuješ z javnim prevozom, potem si dnevno izpostavljena številnim virusom in bakterijam, ki so se na javne površine (držala oz. ročke, naslonjala, avtomati ipd.) prenesla zaradi slabih higienskih navad potnikov ali pa bolnih ljudi.

V javnih prevoznih sredstvih so pogoji za prenos virusov in bakterij idealni, saj se zaradi gneče ljudi v majhnih prostorih in ob hkratnem pomanjkanju svežega zraka (oz. rednega zračenja) nevarni mikroorganizmi zelo hitro prenašajo. Zato je pomembno, da si ob kihanju ali kašljanju usta in nos pokriješ z robčkom in nato uporabiš dezinfekcijske robčke ali drugo sredstvo za razkuževanje rok. Virusi in bakterije lahko preživijo na površinah tudi po več dni in okužijo tudi druge ljudi, zato je pomembno, da se po stiku z javnimi površinami ne dotikaš oči, nosu ali ust s svojimi rokami, saj lahko z dotikanjem obraza preneseš nevarne mikroorganizme v tvoje telo in se okužiš.

Uporabljene robčke čim prej zavrzi v koš za smeti in si takoj po prihodu v službo umij roke (že prej pa se priporoča uporaba dezinfekcijskih sredstev, zlasti v času, ko so pogosta različna virusna obolenja).

'Pisarniški bacili'

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki delajo v pisarni, približno 400-krat bolj izpostavljeni nevarnim mikroorganizmom, ko sedijo za svojo pisalno mizo kot pri sedenju na straniščni školjki.

Na straniščni deski se običajno nahaja okrog 10.000.000 nevarnih mikroorganizmov, to je približno 12.450 na kvadratni centimeter. Na tvojem telefonu pa se lahko nahaja več kot 25.000 mikroorganizmov na kvadratni centimeter, na tipkovnici več kot 3.000 in miški preko 1.600 mikroorganizmov na kvadratni centimeter. Da ne govorimo še o kljukah, stikalih, fotokopirnih strojih, kavomatih in ostalih kritičnih točkah na delovnem mestu.

Poklici s strožjimi standardi

Če delaš v službi, kjer je higiena ključnega pomena, kot je na primer delo v bolnišnicah, domovih za ostarele, kuhinjah ipd., je še posebej pomembno, da v celoti spoštuješ higienske standarde, saj se tako prepreči prenos nevarnih mikroorganizmov in omeji potencialne okužbe.

Če imaš opravka s hrano, si roke vedno temeljito umij pred in po stiku z živili, hkrati pa poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije med različnimi vrstami živil, kot sta npr. meso in zelenjava. Vedno poskrbi za upoštevanje higienskih standardov oz. predpisov (npr. HACCP) in priporočljivih smernic.

Kaj lahko storiš za svojo preventivo?

Obstaja nekaj ključnih napotkov in dobrih navad, s katerimi lahko zmanjšaš nevarnosti za okužbe na vašem delovnem mestu:

  • Po pripravi hrane, pred jedjo in po uporabi stranišča si vedno umij roke s toplo vodo in milom, nato pa roke skrbno osuši oz. obriši s čisto brisačo.
  • Pri kašljanju ali kihanju si obvezno pokrij usta in nos z robčkom, slednjega pa po uporabi odvrzi v koš za smeti.
  • Izogibaj se malici za vašo pisalno mizo; če nimaš možnosti jesti v bolj varnem okolju, mizo pred jedjo in po njej razkuži, pri malicanju pa uporabi krožnik in prtičke. Med jedjo se izogibaj uporabi telefona ali dotikanja ključev, saj lahko tako preneseš viruse oz. bakterije v telo in se okužiš.
  • Vedno imej pri sebi antibakterijske robčke oz. sprej ali gel za dezinfekcijo, saj ti bodo prišli prav, ko ne boš imela dostopa do tople vode in mila.
  • Za čiščenje tvoje mize, telefona, miške in tipkovnice uporabljaj ustrezna sredstva za razkuževanje površin, ki bodo uničila nevarne mikroorganizme. Na razkuževanje bodi še posebej pozorna v času povečanja prehladnih ali črevesnih obolenj.

Umivanje rok

Tako na delovnem mestu kot tudi doma je umivanje rok najbolj učinkovit način pri preprečevanju okužb in širjenju nevarnih mikroorganizmov.

Roke je treba umiti:

Pred:

  • jedjo ali pripravo hrane,
  • aplikacijo zdravil ali nudenjem prve pomoči.

Po:

  • uporabi stranišča,
  • ravnanju z živalmi,
  • stiku s telesnimi tekočinami oz. izločki,
  • kašljanju, kihanju in brisanju nosu,
  • stiku s kritičnimi točkami oz. površinami kot so npr. službene menze, fotokopirni stroji ipd.

Pred in po:

  • dotikanju surove hrane,
  • stiku z bolnimi osebami.

... in vedno, kadar so roke vidno umazane!

Zanimivost

  • Nedavna svetovna raziskava je pokazala, da skoraj polovica (45 %) anketiranih ljudi po vsem svetu meni, da je redno umivanje rok najbolj učinkovit način pri zaščiti pred prehladom ali gripo. Kar 21 % anketiranih pa tudi verjame, da je najboljša zaščita pred okužbami pokrivanje nosu in ust pri kihanju in kašljanju.

Kako si pravilno umijemo roke?

Zmoči roke s čisto, tekočo vodo (priporočljiva je topla voda) in nanje nanesi milo.

1.    Roke drgni skupaj, da se milo dobro speni in pokrije vse predele rok (roke dobro očisti ne le po dlaneh, pač pa tudi po obeh palcih, zapestjih, hrbtnih straneh, med prsti in pod nohti).

2.    Roke umivaj vsaj 20 sekund.

3.    Speri roke pod tekočo vodo.

4.    Popolnoma osuši roke s čisto brisačo.

Vir: Dezinfekcijsko društvo Slovenije, 2013

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord