Eko hrana

Ekološko pridelana živila so kakovostno pridelana živila, ki imajo polnovreden okus in ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov. Predvsem je pomembno to, da živali v ekološki reji in eko pridelke iz njiv kontrolirajo, dokler se ne pojavijo na prodajnih policah.

27. 8. 2007

Jabolko pod drevesom?

Najbolje boš spoznala eko pridelek tako, da se ozreš naokrog in poiščeš kakšno kmetijo, kjer se pod drevesom valja kakšno jabolko ali hruška, ki nikomur ni mar zanj! Takšen sadež je zagotovo eko, a po vsej verjetnosti nima certifikata z oznako 'ekološko'. Izdelek je namreč dovoljeno označiti šele, če je zanj izdan uraden dokument, ki ga izda določena kontrolna organizacija. Slednja nadzoruje pridelavo in s certifikatom potrdi:

  • skladnost pridelave in predelave ekološkega izdelka,
  • pakiranje,
  • skladiščenje,
  • transport.

Kako sploh poteka proizvodnja?

Ekološka pridelava temelji na naravnih metodah in upošteva predpisana pravila. Med pridelavo:

  • Izdelek ni izpostavljen kemičnim sredstvom, kajti zanj ne uporabljajo lahko-topnih mineralnih gnojil ali pesticidov. Za zdravljenje bolezni in zatiranje škodljivcev pa se uporabljajo naravne metode.
  • Za rodovitnost zemlje se uporabljajo organska gnojila.
  • Ni ne duha ne sluha o gensko spremenjenih organizmih.
  • Živali pa uživajo naravno pridelano hrano in bivajo vsaj pol leta na prostem.

Več denarja zate in za planet

Ker je s pridelavo ekološke hrane več dela in je posledično pridelek manjši, so ekološko pridelana živila dražja. A z nakupom ekoloških pridelkov ne boš samo poskrbela za svoje zdravje, pač pa pripomogla tudi k varovanju našega planeta. Zato hitro skoči na eko tržnico in si privošči eko obrok.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri