Najnovejša britanska raziskava je pokazala, da je dvodnevno odrekanje ogljikovim hidratom učinkovitejše kot stroga dieta z rigoroznim štetjem kalorij vse dni v tednu.
V nedavni študiji, ki so jo britanski raziskovalci pred dnevi predstavili na San Antonio Breast Cancer Symposiumu, se je izkazalo, da so ženske, ki so zgolj dva dni v tednu popazile na svojo prehrano in z dnevnega jedilnika striktno črtale ogljikove hidrate, torej:
- kruh,
- testenine,
- krompir
- in riž,
... ostalih pet dni v tednu pa jedle normalno in brez pretiranih restrikcij, shujšale v povprečju 4 kilograme v 4 mesecih!
Na drugi strani pa je kontrolna skupina žensk, ki se je držala klasičnih, non stop diet (in zaužila maksimalno 1500 kalorij dnevno z mediteransko dieto) v istem obdobju izgubila manj kot 2,5 kilograma.
Še več. Pri ženskah, ki so prakticirale zgolj občasno, dvodnevno dieto, so poleg tega, da so izgubili več kilogramov, opazili tudi boljše post-zdravstvene markerje, med drugim znatno izboljšanje stanj inzulina in leptina.
"Izguba teže in zmanjšanje ravni inzulina je eden ključnih preventivnih ukrepov zoper raka na dojki, kar smo doslej, s klasičnimi dietami, težko dosegli," je povedala vodja raziskave, Michelle Harvie, raziskovalka dietetičarka iz Genesis Prevention centra na University Hospital v South Manchestru.
Seveda bodo tej zagotovo odmevni raziskavi sledile ponovitvene - upamo tudi, da pritrditvene - študije, vsekakor pa lahko že rečemo, da se nam morda obeta mala revolucija v dietni teoriji (in slej ko prej praksi).