Dejavniki tveganja za raka dojke

22. 12. 2010
Dejavniki tveganja za raka dojke

Z raziskavami so potrdili povezavo med tem, kaj ješ, in tvojimi možnostmi za razvoj bolezni.

Zredila si se. Že deset odvečnih kilogramov, ki si jih nabrala po 18. letu, ti lahko zviša tveganje za raka dojke za 40 odstotkov. En od razlogov: mastno tkivo ustvarja estrogen, ki lahko pospeši tumorje.

Popiješ več kot eno pijačo na dan. Ni jasno, zakaj je alkohol povezan z rakom dojke, toda če popiješ od dva do pet kozarcev vina (rdečega ali belega), steklenico piva ali koktajl dnevno, to povečuje tvoje možnosti za približno 1,5-krat. Nadzoruj svoje pitje: popij največ eno pijačo na dan.

Izogibaš se sadju in zelenjavi. Vitamini, minerali in antioksidanti v hrani iz rastlinskih virov naj bi ponujali naravno zaščito proti rasti rakavih celic. Verjetno ženske, ki jedo veliko zelenjave, zaužijejo tudi manj živalskih maščob, ki naj bi pospeševale raka dojke. Raje ne tvegaj ter v svoje jedilnike vnesi čim več solat, sadnih prelivov in vegetarijanskih jedi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ