Adijo, pšenica: 3 super recepti iz ajdove kaše

V zadnjem času se veliko govori, da bi morali pšenico večkrat zamenjati z manj kemijsko obremenjenimi žiti, kot je ajda, ki je hkrati tudi brez glutena. Zate imamo tri super vegetarijanske recepte iz ajdove kaše.

Adijo, pšenica: 3 super recepti iz ajdove kaše (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 8. 2015

Zakaj bi morala pogosteje jesti ajdo?

Ajda je preprosto, nezahtevno žito (botanično sicer sodi med trave), ki ima izijemno hranilno vrednost. Poskrbi za nižji krvni pritisk, ljudje, ki jo uživajo večkrat, pa imajo tudi manj težav s holesterolom. Ajda je bogata z magnezijem, le počasi sprošča sladkor v kri, zato smo dlje časa siti in po njej ne občutimo volčje lakote, bogata je tudi z vitamini in drugimi minerali.

Ajda vsebuje kar 150 odstotkov več vitaminov B kot polnozrnato pšenično zrnje. Predvsem pa ajda ni tako kemijsko obdelana kot pšenica, ki ji mnogi rečejo že kar nehrana.

Z ajdovo moko lahko delaš odlične palačinke, žgance, jo dodajaš v peko kruha ali enostavno iz ajdove kaše pripraviš naslednje okusne jedi.

Ajdova kaša z zelenjavo

ajdova kaša z zelenjavo

Za 4 osebe potrebujete:

• 300 g ajdove kaše

• 4 stebelne zelene

• 250 g korenja

• 200 g brokolija

• 4 žlice različnih biosemen

• 4 žlice sesekljanih lešnikov

• 1–2 žlici orehovega ali olivnega olja

• grobo morsko sol • sveže mleti poper

Priprava ajdove kaše:

1. Ajdovo kašo poparite z vrelo vodo, jo odcedite, kašo stresite v posodo in jo malce popražite. Nato prilijte toliko vode, da bo pokrita, in jo skuhajte do mehkega.

2. Zelenjavo očistite, zrežite na koščke in skuhajte do mehkega v slani vodi ali pa v sopari. V teflonski ponvi brez dodatka maščobe popražite semena in tik pred koncem praženja dodajte še sesekljane lešnike (popražite jih zelo na hitro). Zmešajte odcejeno kašo, zelenjavo, semena in lešnike in olje ter vse skupaj začinite s soljo in poprom.

Ajdova rižota

ajdova rižota

Za 4 osebe potrebujete:

• 250 g ajdove kaše

• 1 čebulo ali manjši por

• po 1 zeleno in rdečo papriko

• 5 šampinjonov

• 200 g tofuja

• sol, poper • začimbe za žar

• 2 stroka česna

• 100 g trdega sira

• olje • zelenje za okrasitev

• (drobnjak, peteršilj)

1. Ajdovo kašo stresite v vrelo slano vodo in jo pustite lahno vreti približno 10 minut. Posodo odstavite, jo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite stati približno 30 minut. Nato odlijte odvečno vodo in ajdovo kašo shranite na toplem.

2. Olupite oziroma očistite čebulo in česen, ju na tanko zrežite in popražite na vročem olju. Očiščeni papriki zrežite na koščke, gobe pa na rezine. Oboje primešajte k čebuli in malce popražite. Nato primešajte koščke tofuja in vse skupaj zmešajte. Začinite s soljo in poprom ter ščepcem začimb. Vse skupaj malce pokuhajte. Na koncu primešajte še strt česen in ajdovo kašo. 'Rižoto' porazdelite po krožnikih in jo potresite z nastrganim sirom in zelenjem.

Ajdovi burgerji z ohrovtom

ajdovi burgerji z ohrovotom

Recept najdeš tukaj

Članek je bil objavljen v reviji Lisa, poglej, kaj te čaka v najnovejši številki.

Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri