8 najbolj kužnih javnih mest

Ameriška revija za preventivo je objavila seznam osmih javnih mest, kjer je največ bakterij.

18. 2. 2013

In naj te kar takoj posvarimo, da te zna naslednji seznam neprijetno presenetiti.

1. Jedilni listi in ceniki v gostinskih lokalih

Si se kdaj vprašala, kdaj so bili jedilni listi oziroma ceniki nazadnje očiščeni? Razen s hitrimi potegi z umazano krpo verjetno nikdar ... Takoj po predaji jedilnega lista, oziroma ko odložiš cenik, je čas, da si roke umiješ ali razkužiš, preden zaužiješ hrano ali pijačo.

2. Okrasne rezine sadežev na robu kozarcev za pijačo

okraskiPo študiji iz leta 2007, ki je bila objavljena v ameriški reviji Environmental Health, je skoraj 70 % limoninih rezin na robovih kozarcev s pijačo, ki so jih stregli v restavracijah, vsebovalo patogene mikroorganizme, ki povzročajo bolezni (v nekaterih primerih celo nevarno E.coli in druge fekalne bakterije).

3. Embalaže in držala za sol, poper, kečap ipd.

Podobno kot umazanih jedilni listi in ceniki so v restavracijah in lokalih zelo okuženi tudi vsi pripomočki na mizi, kot so embalaže za sol, poper, kečap, tabasko, kis, olje in drugi izdelki, ki se pogosto izmenjujejo med gosti in so slabo očiščeni. Enako kot po izbiranju jedi z jedilnega lista oziroma naročanju pijače s cenika, ki ga držiš v rokah, je tudi po uporabi omenjenih izdelkov treba roke pred jedjo umiti ali dezinficirati.

4. Kljuke na vratih (še posebej v toaletnih prostorih)

Nekateri ljudje si po uporabi javnega stranišča roke umijejo (ni nujno, da dovolj dobro), drugi pa ne. Si predstavljaš, koliko mikrobov, ki se zadržujejo na takšnih kljukah, se ponovno prenese na tvoje roke? Pri zapuščanju sanitarij priporočamo, da vrata odpreš s komolcem ali papirnato brisačo, če je to možno (da se ne dotikaš umazanih kljuk).

5. Dozirniki za milo

Ironično je, da je večina dozirnikov za milo dejansko gojišče za bakterije. Še posebno problematični dozirniki so tisti, kjer se milo vlije na vrhu dozirnika. Neka študija je namreč pokazala, da je kar 25 % takšnih dozirnikov okuženih, nekateri celo s fekalnimi delci. Ker običajno uporabniki javnih stranišč na to nimamo vpliva, te lahko potolažimo z dejstvom, da so tisti dozirniki za milo, ki uporabljajo zatesnjene dozirnike za ponovno uporabo, varni.

6. Nakupovalni vozički v trgovinah

Študija univerze v Arizoni je pokazala, da sta skoraj dve tretjini testiranih nakupovalnih vozičkov v trgovinah okuženi z nevarnimi bakterijami. Dejansko število bakterij na ročajih nakupovalnih vozičkov celo presega število bakterij na javnih straniščih! Po nakupovanju je umivanje oz. razkuževanje rok nujno, zlasti med epidemijami različnih bakterijskih in virusnih bolezni!

7. Sanitarije na letalih

Si vedela, da je verjetnost, da se prehladiš, ko si v zraku, kar stokrat večja, kot verjetnost, da se prehladiš na tleh? In to je še najmanjša težava v primerjavi s tem, koliko nevarnih mikroorganizmov je bilo najdenih pri testiranju toaletnih prostorov v letalih. Raziskovalci so namreč v letalski WC-kabini potrdili prisotnost bakterije E.coli na pipi, kljuki straniščnih vrat in drugih površinah, ki se jih uporabniki dotikajo (stene, umivalnik ...).

8. Čakalnice v zdravstvenih domovih

Navsezadnje gre za prostore, kjer se zadržuje množica bolnih ljudi in je pričakovati, da je posledično tudi število nevarnih organizmov v zdravstvenih domovih visoko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri