3 noro slastni decembrski prigrizki (moraš jih pripraviti)

Zakaj letos ne bi poskusila nekaj novega in ves veseli december uživala v zdravih pojedinah, polnih energije in hranljivosti. Samo zate smo pripravile tri predloge za izjemno okusne prigrizke, ki jih lahko kombiniraš po svojem okusu.

3 noro slastni decembrski prigrizki (moraš jih pripraviti) (foto: Unsplash.com/Toa Heftiba) Unsplash.com/Toa Heftiba
30. 11. 2017

Cosmo punce letos stavijo na avokadov humus, paradižnikove gvakamole in čičerko s kokosom in karijem.

Si z nami? Preveri recepte. Hitro in preprosto. Goste boš navdušila.

Humus

Ta okusno omaka je polna rastlinskih beljakovin in zdravih maščob, in to brez oreščkov. Za zadovoljujoč prigrizek humus postrezi s z zelenjavnimi palčkami iz korenja, stebelne zelene, paprike, ali kumaric in dodaj še pest krekerjev.

Humus

Avokadov humus

Avokado in humus se združita v izjemno hranljiv priboljšek. Zdrave maščobe te bodo nasitile med kosilom, dogodki in večerjo.

Količina: 500 g

Sestavine:

  • 200 g kuhane čičerke (1 pločevinka po 425 g), sprane, odcejene
  • 1 strok nasekljanega česna
  • 60 g tahinija
  • 1 izkoščičen in olupljen avokado
  • 2‒3 žlice limetovega soka
  • ½ paprike jalapeño (semena odstranjena)
  • ½ žličke mlete kumine
  • 1 žlička nastrgane limetove lupine
  • ½ žličke morske soli
  • 2‒3 žlice vode
  • 2 žlici svežega koriandra (dodatno za postrežbo)
  • čilijevi kosmiči (po želji)

Priprava:

1. Čičerko, česen, limetov sok, tahini in olivno olje daj v sekljalnik in zmelji v enotno maso. Dodaj kumino, limonovo lupinico in sol ter še enkrat zmelji.

2. Ko se rezila vrtijo, počasi dodajaj vodo do želene gostote omake. Zmelji jo v popolnoma gladko kremo in po potrebi postrgaj s sten posode. Začini po okusu.

3. Humus preloži v skledo in ga posuj z nasekljanim koriandrom in po želji z malo čilijevih kosmičev.

Gvakamole

S to preprosto, toda izjemno okusno avokadovo omako lahko popestriš obroke in prigrizke. Z omako obloži jajčni liker ali jo namaži na polnovredni kreker. Lahko jo postrežeš tudi s krompirčkom ali tortiljami. Za prste obliznit.

Guakamole

Paradižnikov gvakamole

Kozarec sadne vode in sočen paradižnik v omaki bosta oskrbela telo s potrebno tekočino.

Količina: 750 g

Sestavine:

  • 3 izkoščičeni in olupljeni avokadi
  • 2 žlici limetovega soka
  • ½ mletega kumina
  • ½ žličke morske soli (ali več po okusu)
  • 25 g nasekljane rdeče čebule
  • ½ stroka nasekljanega česna
  • ½ drobno nasekljane paprike jalapeño (semena odstranjena)
  • 10 g drobno nasekljanega svežega koriandra
  • 1 srednje velik drobno nasekljan paradižnik 

Priprava:

1. V veliki skledi pretlači izdolbeno avokadovo meso z limetovim sokom do želene gostote, toda pusti še nekaj večjih koščkov. Začini s kumino in morsko soljo. Vmešaj čebulo, česen, papriko, koriander in na koncu narahlo vmešaj še nasekljani paradižnik. Ne mešaj preveč, da se ohrani nekaj večjih koščkov paradižnika. Omako poskusi in po potrebi dodatno začini.

2. Postrezi jo pri sobni temperaturi s čipsom, za bolj zdrav prigrizek pa zraven nareži hrustljavo zelenjavo, denimo stebelno zeleno, korenje, rdečo papriko.

Pečena čičerika

Čičerka je odličen vir vlaknin in rastlinskih beljakovin, poleg tega pa še uravnava holesterol. Če kupuješ konzervirano čičerko, izberi ekološko pridelano. Še bolje je, da kupiš takšno v zrnu ter jo sama namočiš in skuhaš. Lažje je, kot si misliš.

Pečena čičerika

Čičerka s kokosom in karijem

Sestavine:

  • 200 g kuhane čičerke (1 pločevinka po 245 g), sprane, odcejene
  • 2 žlički karija v prahu
  • 1 žlička mlete kurkume
  • ½ žličke morske soli
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 10 g nasekljanega svežega koreandra

Priprava:

1. Pečico segrej na 190 stopinj Celzija in velik pekač z robom obloži s papirjem za peko.

2. Čičerko pred peko popivnaj do suhega in jo daj v srednje veliko skledo. V majhni skledi skupaj zmešaj suhe začimbe.

3. Čičerko prelij z olivnim oljem in premešaj. Dodaj mešanico začimb in čičerko premešaj, da jo začimbe enakomerno prekrijejo.

4. Čičerko v eni plasti razporedi po obloženem pekaču in peci 20 minut. Premešaj jo in peci še 15‒20 minut, dokler ne postane zlato rjava. Vzemi jo iz pekača in pusti 10 minut v pekaču, da se shladi in postane hrustljava. Nato vmešaj koriander. Dober tek.

Vir: Recepte smo našle v knjigi Energija na polno
Fotografije: profimedia in Unsplash.com/Edgar Castrejon, Toa Heftiba, Mariana Medvedeva

Preberi še: Hit med zimskimi recepti: Slastna vroča čokolada s sladkornimi penicami!

Priporočamo tudi: Šele ko je močno zbolela, je ugotovila, da je odvisna od sladkorja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri