Veganska kuhinja je danes top trend

Veganska kuhinja, za katero je značilno, da ne uporablja živalskih proizvodov, je danes tako popularna, da se ji kot trendu praktično ni mogoče več ogniti. In odkar je mogoče tudi v supermarketih najti sejtan, tofu in sojino meso, je takšna kuhinja že dosegljiva sleherniku.

Veganska kuhinja je danes top trend (foto: profimedia) profimedia
26. 11. 2014

S pomočjo knjižice Veganska kuhinja iz priročne serije Učil pa bo vegansko kuhanje še lažje. Med več kot sto recepti za vegane je moč najti vse od špagetov z bolonjsko omako do vegi hamburgerjev in panakote - vse iz samih rastlinskih sestavin. V knjigi so tudi inovativni recepti za čičerkine polpete, lazanjo ratatuj in praznične pečenke v listnatem testu, ki dokazujejo, da veganska hrana ni le zdrava, ampak tudi izbrana in zelo pestra.

Popularnost veganstva

knjigaVeganstvo, ki odklanja vsakršno uživanje živali in živalskih proizvodov, velja v prvi vrsti za način življenja in prehranjevanja, ki izhaja iz vegetarijanstva, ki je prišlo v modo na prelomu 20. stoletja skupaj s številnimi drugimi modeli življenjskih reform in se je močno razširilo. Vendar ta način prehranjevanja za privržence veganstva ni segel dovolj daleč. Veganstvo namreč pomeni: nič mesa, nič salam, nič rib, nič sira, nič masla, nobenih mlečnih izdelkov, nič jajc in tudi nič medu, želatine ter celo čokolade (saj ta rado vsebuje živalske proizvode, na primer mleko v prahu).

  • 'Sam pojem veganstva je iznašel Anglež Donald Watson leta 1944 in še istega leta kot eno od vej vegetarijanskega društva ustanovil vegansko društvo.'

A ker seveda ni nujno, da si prav vsak, ki želi kuhati in uživati vegansko hrano, to želi uživati dosledno in prav vsak dan, bodo v knjižici okusnih veganskih receptov zagotovo uživali tudi vegetarijanci in vsejedci.

In da boš videla, da je navkljub vsem zgoraj naštetim 'nič' še vedno mogoče skuhati več kot okusen obrok, te vabimo, da poizkusiš naslednji veganski recept.

Lazanja ratatuj s skorjo iz drobtin

Za 4 osebe: 3 majhne paprike (rdeča, rumena, zelena), 1/2 bučke, 1/2 jajčevca, 2 paradižnika, 1 čebula, 3 JŽ orehovega olja, 2 JŽ mešanice francoskih začimb (npr. timijana, rožamarina, šetraja in majarona), 20 ml rdečega vinskega kisa, 200 ml zelenjavne jušne osnove, sol, poper, 250 g listov za lazanjo (ki jih ni treba kuhati), 200 g veganskega nadomestka sira z modro plesnijo, 50 ml oljčnega olja, 50 g drobtin, maščoba za pekač.

Priprava: Zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo, sesekljamo in okoli 4 minute pražimo na segretem orehovem olju. Dodamo zelišča, kis in juho. Vse skupaj naj se kuha še 5-6 minut. Solimo in popramo.

Namastimo pekač in pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, Dno pekača obložimo s plastjo listov za lazanjo. Sledi sloj zelenjave in tako jih izmenično skladamo do zadnjega sloja zelenjave. Po vrhu nadrobimo veganski sir.

Zmešamo oljčno olje in drobtine ter jih posipamo po vrhu. Pečemo 35 minut na srednji rešetki. Vzamemo iz pečice in postrežemo.

Koliko časa boš rabila za pripravo? Avtorji Veganske kuhinjo trdijo, da zgolj cca 30 minut.

Pa dober tek ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri