Tradicionalno ...

Mi imamo žgance in potico, kaj pa drugi? Zbrali smo nekaj receptov značilnih jedi evropskih držav.

2. 2. 2010

Irska

Dušena govedina v temnem pivu

Za 4 do 6 oseb potrebuješ:

  • 1 kg govejih pleč
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 sesekljano čebulo
  • 2 pora
  • 2 korenčka
  • 2 zeleni
  • 2 stroka česna
  • 250 ml goveje juhe
  • 125 ml irskega temnega piva
  • sol, črni poper
  • 50 g masla
  • 75 g slanine
  • 100 g gob
  • 50 g manjše čebule
  • 25 g moke

Meso nareži na tanjše, srednje velike koščke. V ponvi segrej olje in meso popraži. Nato ga pretresi v drugo posodo, v prejšnji pa prepraži por, korenje in zeleno. Dodaj meso, sesekljan česen, juho in pivo ter kuhaj približno uro in pol. Meso odstrani, tekočino odlij in shrani. V manjši ponvi segrej maslo ter na njem popraži slanino, gobe in čebulo. V kozico daj meso, prilij pripravljeno tekočino ter dodaj čebulo, gobe in slanino. Zavri. Malo stopljenega masla zmešaj z moko, primešaj omaki in začini. Postrezi s krompirjevim pirejem.

Finska

Lososova juha

Za 4 osebe potrebuješ:

  • file lososa (500–600 g)
  • 1,5 litra vode
  • 1 kg krompirja
  • 2 čebuli
  • 2 dl sladke smetane
  • 1–2 žlički soli
  • 10 zrn belega ali črnega popra
  • 3 žlice sesekljanega kopra
  • 50 g masla

Krompir olupi in nareži na kocke, če bulo pa na četrtine. V kozico nalij vodo ter dodaj sol, poper, čebulo in krompir. Zavri in na majhnem ognju kuhaj približno 15 minut. Lososa razreži na pet do šest kosov. Pripravljeni tekočini v kozici dodaj smetano in večino sesekljanega kopra. Nato daj vanjo kose ribe in kuhaj še približno 5 minut. Na koncu dodaj maslo in juho okrasi s preostalim koprom.

Nemčija

Solata z vodno krešo

Za 4 osebe potrebuješ:

  • 2 šopka redkvic
  • 120 g šalotke
  • 2 kolerabi
  • jabolčni kis
  • olje
  • sol, poper
  • 1 šopek vodne kreše

Redkvice in šalotko nareži na tanke rezine, kolerabo pa na majhne kocke. Za preliv zmešaj kis, sol, poper in olje ter prelij po narezani zelenjavi. Pusti stati približno 15 minut, da se okusi prepojijo.
Liste vodne kreše dodaj solati, tik preden jo postrežeš.

Belgija

Skutna torta z mandarinami

Za 8 kosov torte potrebuješ:

  • 500 g sveže skute
  • približno 300 g mandarin (vloženih ali iz kompota) ali 5 svežih mandarin
  • 9 listov želatine
  • 1 neškro pljeno pomarančo
  • 1,5 dl pomarančnega soka
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 jajci
  • 6–8 žlic sladkorja

Za podlago potrebuješ:

  • 8 piškotov spekulas
  • 4 piškote petit-beurre
  • 70 g masla

Piškote zdrobi v plastični vrečki. Nastrgaj pol žličke lupine eko pomaranče ter jo zmešaj s skuto, sladkorjem, dvema rumenjakoma in primešaj mandarine. Liste želatine za nekaj minut namoči v mrzlo vodo, medtem pa segrej pomarančni sok. Želatino dobro ožemi in jo zamešaj v zelo topel sok, ki ga dodaj skutni mešanici, nato pa postavi za pol ure v hladilnik. Beljake stepi v trd sneg, stepi sladko smetano ter vse skupaj vmešaj v skutno zmes. Raztopljeno maslo zmešaj z zdrobljenimi piškoti. Tortni model obloži z aluminijasto folijo, ki naj bo dovolj velika, da sega čez rob. Zdrobljene piškote razporedi po dnu, mešanico razmaži na piškotno podlago in torto postavi v hladilnik za najmanj šest ur.

Iz januarskega cosma
vikend rubrika Gurmanka

Tekst: Živa Korošec
Foto: Tamara Schlesinger

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri