Sušene začimbe idealne kot začimbe na zalogo

Pri naravnih začimbah je zelo pomemben čas, kdaj jih naberemo ter kje jih naberemo. Pred sušenjem jih moramo oprati ter dobro osušiti, da ne splesnijo.

Sušene začimbe idealne kot začimbe na zalogo (foto: Lisa, shutterstock) Lisa, shutterstock
11. 5. 2014

Če jih nabiramo v naravi, pazimo, da jih nabiramo na čistem področju, daleč od cest. Najpomembneje je, da si zapomniš, da ima vsaka začimba za tisto pravo aromo in okus svoj čas in prostor obiranja.

Zanimivosti in nekaj prednosti sušenih začimb:

  • Sušene začimbe so veliko močnejše od svežih začimb, saj se njihov volumen s sušenjem zmanjša. Zato uporabite vedno tretjino volumna, ki bi ga uporabili pri uporabi svežih začimb!
  • Zanimivo je, da nekatere rastline s sušenjem izgubijo svojo aromo (peteršilj, bazilika), nekatere pa jo še ojačajo (origano).
  • Sveže začimbe vedno dodajamo na koncu kuhanja, posušene pa na začetku!
  • Suhe začimbe sčasoma izgubijo aromo in vonj. Prva pomoč za oživitev suhih začimb je kratko praženje na ponvici brez olja. Tako boste iz suhih začimb iztisnili vso aromo, ki jo še premorejo.

Več o tem, kako vzgojiti svoje lastne začimbe - in to kar na balkonu ali okenski polici, si preberi na spletni povezavi Začimbe za vsak balkon in okensko polico.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri