Sladka razvajanja: Doma narejeni pralineji!

Nežne čokoladne poslastice bodo povzročile hitrejše bitje srca še tako razvajenih sladkosnedov.

27. 11. 2011

Domačim pralinejem se ni mogoče upreti.

Z nekaj časa, spretnosti in skrbno izbranimi sestavinami pa bodo te mojstrovine lepo uspele tudi začetnicam.

Čokolada in druge sestavine

Idealna čokolada za pralineje ima 31- do 38-odstotni delež kakavovega masla in se zato topi lepše kot tiste z manj maščobe. Za polnjene pralineje boš potrebovali čokoladne votle kroglice za polnjenje. Lahko jih kupiš ali pa – to je malce bolj zamudno in zahtevno – vliješ tudi sama. V trgovinah so na voljo silikonski modelčki. Marcipan uporabljaj v obliki surove mase, ne smejo pa manjkati tudi različne vrste nugata.

Pripomočki

Pri pripravi pralinejev boš potrebovala termometer za temperiranje kuverture, kuhinjsko tehtnico, lopatko, marmorno ali inoks delovno površino, vrečko za okraševanje, vilice za pralineje in rešetko za odcejanje.

V predbožičnem času dobiš silikonske modelčke v skoraj vseh trgovinah z gospodinjskimi pripomočki ali pa v spletnih trgovinah (mimovrste.com, vsezapeko.si)

Sladka darilca

Domišljija ne pozna meja.

Vsakomur bo uspela priprava na osnovi nugata ali marcipana. Iz mase oblikuj kroglice, jih potopi v čokolado in povaljaj v kakavu ali pa sesekljanih oreških.

Enostaven recept

Polnjeni pralineji

Karameliziraj 75 g sladkorja, primešaj 200 ml smetane in 4 cl ruma, posodo odstavi s kuhalne plošče in v mešanici raztopi 80 g sesekljane temne čokolade. Nad vročo vodno kopeljo penasto stepi 3 rumenjake in 25 g sladkorja ter dodaj karamel. Primešaj še 100 g stepene smetane in kremo nabrizgaj v kupljene čokoladne modelčke ali pa v votle kroglice. Na koncu jih le še okrasi, potem pa jih pojej ali zloži v lične škatlice in podari.

Še hiter recept

Pralineji v kakavovem ovoju

1. Nad vročo vodno kopeljo stopi 100 g sesekljane temne čokolade skupaj z 1 žlico ekspresa in 300 g nugata. Na papir za peko postavi tortni obroč, vanj vlij maso, jo pogladi in pokrij s folijo ter postavi v hladilnik.

2. Odstrani folijo in trdno dno nareži na približno 1,5 cm debele trakove. Te nato zreži na približno 2 cm dolge koščke, da boš dobila približno 50 koščkov. Med rezanjem nož večkrat potopi v vročo vodo.

3. Koščke z rokami hitro oblikuj v kroglice. Te nato povaljaj v kakavu v prahu (skupaj 5–6 žlic), jih malce otresi in postavi na hladno.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri