Skrivnost dolgoživosti alias Kako živeti sto let?

O tem se je spraševal tudi raziskovalec in pisatelj, Dan Buettner, organizator niza svetovnih interaktivnih odprav, katerih cilj je bil dognati, kje v svetu ljudje živijo najdlje in kaj je njihova skrivnost.

27. 8. 2011

Oborožen z informacijami ameriških strokovnjakov se je podal na pot in stoletnike našel v t. i. modrih conah (Blue Zones).

In kaj so modre cone?

To so predeli sveta, kjer velik delež populacije živi presenetljivo dolgo. Tamkajšnji prebivalci zdravje in vitalnost ohranijo v osemdeseta, devetdeseta in celo v stota leta.

V sodelovanju z lokalnimi strokovnjaki in skozi pogovore s stoletniki v modrih conah je avtor istoimenske knjige tako skušal razkriti skrivnost dolgega življenja.

V svoji knjigi opisuje štiri modre cone:

  • Barbaigo na italijanskem otoku Sardinija,
  • Okinavo na Japonskem,
  • kalifornijsko Lomo Lindo v ZDA
  • in polotok Nicoya v Kostariki.

Raziskava, ki je trajala sedem let, je Buettnerju pokazala, da imajo stoletniki iz teh con: specifične navade, prehrano  in živijo v specifičnih življenjskih razmerah, ki vplivajo na dolžino njihovega življenja in na njihovo vitalnost.

Kljub temu se tako območja kot stoletniki, ki v njih živijo, med seboj razlikujejo.  Tisto, kar imajo skupnega, je, da v teh majhnih ‘žepih’ živijo do trikrat dlje kot drugi ljudje iz razvitega sveta.

Sicer pa si več o tem preberi kar tukaj.

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri