Skoči na šoping v uživaški Istanbul

Istanbul bije v ritmu muezzinov, ki petkrat dnevno kličejo k molitvi, in božanskih slaščic, ki kličejo h grehu non-stop.

18. 3. 2011

Čisto nova skušnjava, ki so si jo omislili Turki, pa je Istanbul Shopping Fest, 40 – dnevni nakupovalni maraton, ki med 18. marcem in 26. aprilom (ja, prav zdaj!) poteka vse od trga Taksim do snobovske Bagdat Avenue na azijski strani mesta pa v Cevahirju, Capitolu in ostalih 92-ih nakupovalnih središčih, v katerem tečejo popusti, modni dogodki in – žur.

Odmrzni torej svojo kreditno kartico kot Strastna zapravljivka, skliči prijateljice in naj se šoping v mestu prične. Omisli si fantastično znižan Diorjev top, ne pozabi pa na copatke s cofki ala Dior (5 evrov), turške hlače ala Dior (10 evrov), usnjeno torbo ala Najboljša usnjena torba za nizko ceno na Velikem Bazarju. Med nakupovanjem nikoli ne boš zavrnila ponujene kave, jabolčnega čaja in koščka lokuma (ki se bo v tvojem kovčku na poti nazaj znašel pod imenom Turkish Delight).

Vse o nakupovalnem festivalu si preberi na www.istshopfest.com, nastanitvi v Istanbulu na www.wwsturkey.com, letalsko karto odlične letalske družbe Turkish Airlines pa si rezerviraj na www.thy.com. Čaka te gurmanski obrok družbe DO&CO, ki skrbi tudi za dogodke karavane Formule 1.

Otomanski meni

(restavracije Matbah v Sultanahmetu)

Otomanski osvajalci so si po svetu prisvajali tudi recepte, zato je otomanska kuhinja v glavnem plen jedi Egipčanov, Hetitov, Rimljanov, Arabcev in Balkancev.

  • Kalamar Dolmasi – kalamari, polnjeni z rižem, pinjolami in ribezom … dišijo po cimetu in meti.
    Gemici Böreği – mornarjeve rolce ali različne vrste sirov in grah pečeni v listnatem testu, zraven postrežejo med.
  • Nırbach – Mesne kroglice v omaki iz koriandra, ingverja, cimeta in sirupa granatnega jabolka,  v družbi nasekljanih orehov.
  • Helatiyye – mlečni puding s sadjem in orehi v vrtničnem šerbetu

Turški zajtrk

Je krepak in ga ne smeš kar prezreti (misliji in energijske ploščice v Turčiji strogo prepovedane!). Sestavljen je iz sira, masla, oliv, jajc, paradižnika, kumar, paprike, pekočih klobasic (sucuk), meda v satju, jogurta (beseda jogurt prihaja iz turške besede yoğurt!) in tankih hlebčkov (pida). Čez dan si privošči köfte, börek ali döner. Če je dan zvozlan, pa tudi baklave, posebej dobre so v mini izvedbi in posute s pistacijami. Afiyet olsun! Dober tek!

Tina Torelli

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri