Sama svoja gospodinja in njena marmelada

Kuhanje marmelade in vlaganje zelenjave že dolgo nista več samo za stare mame, predvsem zato, ker si lahko z nekaj domišljije pričaraš specialitete, ki ti jih bodo zavidali daleč naokoli.

15. 8. 2010

Kako naj se lotim?

Potrebovala boš kozarce za vlaganje. Lahko jih kupiš v trgovini ali pa uporabiš kakšne, v katerih so bile prej olive, marmelada in podobno.

Kozarce in pokrovčke dobro operi z detergentom in vročo vodo. Ne pozabi jih dobro sprati!

Pečico predhodno ogrej na 110 stopinj in nato vanjo zloži odprte odcejene kozarce in pokrovčke. Pusti približno 10 minut. Dobro je, če to storiš, ko imaš zmes, s katero boš polnila kozarce, že pripravljeno, da se kozarci ne bodo preveč ohladili, ko jih boš vzela iz pečice.

Slivova marmelada z rumom

Potrebuješ:

  • slive
  • sladkor
  • pektin
  • rum

Slivam odstrani koščice in jih nareži.

Pokuhaj jih skupaj s sladkorjem in pektinom ter čisto na koncu dodaj malo ruma po okusu. Vroče kozarce napolni z marmelado in jih obrni na glavo ter pusti, da se popolnoma ohladijo.

Božanski jajčevci

Potrebuješ:

  • približno 2 kg jajčevcev
  • kis za vlaganje
  • 5 strokov česna
  • peteršilj
  • majaron
  • baziliko
  • olivno olje

Jajčevce olupi in potresi s soljo. Pusti jih približno pol ure, da spustijo grenki sok. Medtem v lonec zlij en del kisa in en del vode. Mešanico zavri, nato pa v njej kuhaj jajčevce približno 2 minuti, odvisno od velikosti koščkov. Ne razkuhaj jih preveč! Zloži jih v segrete kozarce ter med njih vsake toliko dodaj malo nasekljanega česna, peteršilja, majarona in bazilike. Ko kozarec napolniš do vrha, zelenjavo prelij s hladnim olivnim oljem.

Kozarec zapri s pokrovčkom, ga obrni na glavo in počakaj, da se ohladi.

Mavri na marmelada

Potrebuješ:

  • slive
  • breskve
  • kivi
  • pektin (gelfix za marmelade)
  • sladkor

Sadje nareži in daj vsakega v svojo posodo. Malo pokuhaj, nato pa dodaj sladkor in pektin po navodilih na vrečki. Ko se sladkor stopi, v vroče kozarce zlij marmelado – najprej slivovo, nato počakaj nekaj minut, čez zlij breskovo, spet počakaj in nato dodaj še kivijevo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri