Sadje s snegom s Himalaje

Si vedela, da naj bi sladoled izviral iz Kitajske, kjer naj bi ga menda poznali že leta 1100 pred našim štetjem?

1. 9. 2009

Tamkajšnji vladarji so prvi imeli priložnost uživati danes najbolj priljubljeno slaščico. Kadar so se želeli posladkati in osvežiti, so jim kuharji v sneg s Himalaje vmešali sadje, vino in med.

Sposojen recept

Leta 1295 se je veliki popotnik Marco Polo vrnil iz Kitajske in v Italijo prinesel recept za sladoled.

Dodajanje mleka, čokolade in jagode

Po tem receptu so v sneg umešali jakovo mleko in tako dobili bolj kremasto teksturo. Dodajanje mleka v sneg se je tako prijelo, da so se italijanski bogataši kmalu sladkali s tem zamrznjenim mlekom.

Leta 1533 je Katarina De Medici s poroko s francoskim kraljem Henrikom II. postala francoska kraljica. Ena od stvari, ki jih je vzela s seboj v Francijo, je bil recept za zamrznjeno mleko.

Neki francoski kuhar je celo odprl trgovino, kjer je to sladico prodajal. Prvi ji je dodal okuse, kot sta čokolada in jagoda.

Kornet

Prvi kornet je leta 1896 izdelal italijanski priseljenec Italo Marchiony. Zamisel se mu je porodila, ker so mu ljudje razbili ali pa odnesli skodelice, v katerih jim je stregel sladoled. Na patentnem uradu ga je prijavil decembra 1903.

Na palčki

Enajstletni Frank Epperson je nekega zimskega dne na terasi pozabil kozarec soka, v katerem je imel palčko za mešanje. Naslednji dan je odkril zmr­znjeno poslastico. Nekaj let pozneje, natančneje leta 1923, je izum zaščitil na patentnem uradu. Do leta 1928 je bilo izdelanih več kot 60 milijonov poslastic na palčki.

Pa danes?

Je sladoled zagotovo ena najbolj priljubljenih slaščic na svetu. Celo tako, da se ga nekateri le težko ubranijo tudi v bolj hladnih časih.

Moder nasvet!

Pri nakupu sladoleda moraš biti pozorna:

  • da se med prevozom domov ne odtaja,
  • da ima dolgo trajanje uporabnosti,
  • preveri tudi, ali je sladoled dovolj trd.
Doma moraš sladoled shraniti v zamrzovalnik, če se odtaja, pa ga ne smeš ponovno zamrzniti, in ne smeš ga shranjevati poleg živil, ki lahko vplivajo na njegov okus.

Lahko se namreč zelo hitro pokvari in je pogosto vzrok za različne črevesne težave in zastrupitve.

Še to:

Si vedela, da ...

... največ sladoleda pojedo na Novi Zelandiji, in sicer 25 litrov na osebo na leto.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri