Romantični recepti za dva

Si sita zapletenega preračunavanja količin sestavin iz družinskih porcij za enostavno in prefinjeno jed za dva? Beri dalje ;)

Romantični recepti za dva (foto: profimedia) profimedia
1. 5. 2014

Zate imamo dvojec receptov, ki sta namenjena prav parom, vama pa bodo zagotovo v slast.

Recepti jedi za dva

Riževi rezanci s papriko in koriandrom

Za 2 osebi potrebujemo 125 g riževih rezancev, po 1 rdečo in rumeno papriko, 3 stebelca koriandra, 2 JŽ rastlinskega olja, 2 JŽ ribje omake, 1 JŽ meda, 1 JŽ belega riževega kisa.

Riževe rezance skuhamo po navodilih z embalaže, jim odlijemo vodo, jih prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Papriki očistimo, operemo, jima odstranimo semena in ju narežemo na kocke. Koriander operemo, otremo in osmukamo. V voku segrejemo olje in v njem hitro in močno popražimo kocke paprike skupaj s koriandrom. Ne pražimo ju predolgo, saj mora paprika ostati trda. Dodamo kuhane riževe rezance, jih zalijemo z ribjo omako, medom in riževim kisom, na hitro obrnemo ter takoj postrežemo.

Čas priprave: brez kuhanja in praženja 15 minut.

Ramstek z zeleno omako

Za 2 osebi potrebujemo 3 stroke česna, 1 zeleni feferon, 40 ml sončničnega olja, 25 ml oljčnega olja, 60 ml sveže iztisnjenega limetinega soka, 1 ČŽ mlete orientalske kumine, sol, črni poper pol šopka koriandra, 2 ramsteka, 1 JŽ oljčnega olja, 1/2 čebule in 1/2 limete.

Najprej pripravimo zeleno omako. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Feferon vzdolžno razpolovimo, operemo, mu odstranimo semena in ga sesekljamo. V loncu segrejemo obe vrsti olja in popražimo česen, da postane svetlo rjav. Dodamo feferon, limetin sok, orientalsko kumino in po 1/2 ČŽ soli in popra. Enkrat zavremo, nato ohladmo na sobno temperaturo.

Koriander operemo, otresemo in osmukamo. Lističe sesekljamo in damo v omako. Zeleno omako pustimo počivati okoli 30 minut in po potrebi še enkrat začinimo.

Zrezka solimo in popramo. V ponvi segrejo oljčno olje in v njem pečemo zrezka na vsaki strani okoli 4 minute. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Zrezka vzamemo iz ponve in ju postavimo na toplo. Kolobarje čebule popražimo v maščobi, kjer sta se pekla zrezka. Zrezke postrežemo s kolobarji čebule, z zeleno omako in osminami limete.

Čas priprave: okoli 40 minut brez kuhanja, hlajenja, počivanja in pečenja.

Več receptov za dva

Več receptov za dva boš našla v knjižici Jedi za dva, ki je le ena iz serije malih knjižic tematskih receptov. V njej se razkrivajo recepti za prigrizke in juhe za manjšo lakoto, ustvarjalne solate z veliko zelišči, hitre ribje jedi za lažji obrok, prefinjene zelenjavne jedi, ideje za pripravo mehkega mesa in perutnine ter razkošni recepti za prav posebne dni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri