Riž je okusen in takooo zdrav!

Imaš rada riž, vendar postane včasih njegovo kupovanje prava muka, saj ne veš, katerega izbrati? Od zdaj s tem ne bo več težav.

18. 4. 2010

Priročnik za izbiro riža

  • Arborio: gojijo ga v Italiji. Ima kratka, zaobljena zrna, ki zaradi velike vsebnosti škroba naredijo odlične kremaste rižote.
  • Carnaroli: ta vrsta riža je za pripravo rižot v Italiji najbolj cenjena, saj se riž v notranjosti skuha na zob, na površini pa je mehak in tako dá odlične rezultate.
  • Parboiled: to ni vrsta riža, ampak postopek obdelave. Pred luščenjem ga obdelajo z vrelo vodo ali paro, tako da iz luske v zrno preidejo vitamini in minerali. Takšen riž nima kremaste strukture, ampak bolj zrnato, tudi ne razkuha se kar tako.
  • Basmati: nesporni kralj rižev te bo navdušil pri pripravi azijskih jedi pa tudi kot priloga. Ima značilno aromo, ki spominja na orehe, in dolga, nelepljiva zrna. Vsekakor ga poskusi, pri tem pa z denarjem ne skopari, da ne boš dobila le približka arome.
  • Jasminov riž: ima rahlo aromo po jasminu in oreščkih in je prav tako odličen za pripravo azijskih jedi, saj izvira iz Tajske.
  • Rjavi riž: je nepoliran riž, na katerem ostane ovojnica, ki vsebuje mnogo vitaminov in mineralov, zato je tak riž bolj zdrav kot beli, čeprav imata oba približno enako kalorij. Kuha se nekoliko dalj časa.
  • Divji riž: je le sorodnik riža. Ima temno rjava zrna, podobna iglicam, in je zelo uporaben kot priloga v kombinaciji s preostalimi dolgozrnatimi vrstami – npr. z basmatim.
  • Črni riž: redko ga najdeš v trgovini, vendar je zelo zdrav, saj vsebuje veliko mineralov, predvsem železa.
  • Rdeči riž: tudi ta je bolj redek, izvira pa iz Butana. Je zelo zanimiv, uporabiš ga lahko kot prilogo ali še bolje v zanimivi solati.

Indijski riž z ananasom

  • 1 manjša pločevinka ananasa
  • 1 skodelica basmatega riža
  • pol skodelice rjavega sladkorja
  • 15 mandljev, ki jim olupi rjavo lupino
  • 15 indijskih oreščkov
  • 3 žlice masla
  • malo žafrana,
  • namočenega v mleko
  • ščepec kardamoma v prahu
  • 10 rozin

1. Ananas nareži na majhne koščke in ga popeci. Segrej vodo, ki je ostala v pločevinki, in vanjo vmešaj sladkor, da dobiš sirup, ter ga zmešaj z ananasom.

2. Pod mrzlo vodo speri riž, ga prepraži na maslu in zalij z 2–2,5 skodelice vode. Kuhaj na majhnem ognju, dokler vsa voda ne izpari.

3. Polovico mandljev in indijskih oreščkov stri v možnarju in to skupaj z ananasom in sirupom dodaj kuhanemu rižu.

4. Dodaj še žafran z mlekom, rozine, preostale oreščke in malo masla ter še malo pokuhaj. Soli po okusu in na koncu potresi s kardamomom.

Španska paella

  • 200 g riža
  • 150 g svinjske ribice
  • 4 piščančja stegna brez kosti
  • 100 g lignjev
  • 6 školjk dagenj
  • 100 g kozic
  • 4 škampi
  • ¼ zelene in rdeče paprike
  • 1 srednje velik paradižnik
  • pol čebule
  • strok česna
  • 50 g graha

Na olju popraži papriko in jo shrani. Nato popraži česen in čebulo, dodaj paradižnik in še malo kuhaj. Dodaj meso, narezano na koščke, soli, popraj, in ko je pečeno, dodaj narezane lignje ter grah. Dodaj riž in približno pol litra vode ter žafran. Ko je riž kuhan, dodaj rakce in školjke, pokrij in kuhaj še 5–10 minut, čisto na koncu pa dodaj še popečeno papriko. Preden paello postrežeš, naj stoji par minut, da se okusi lepo prepojijo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri