Recepti za poletne osvežitve z jagodičevjem

V vročih poletnih dneh bodo tebe in tvoje goste najbolj osvežili kar domači napitki iz takšnega in drugačnega jagodičja in zelišč, poleg pa gre seveda postreči kaj podobno lahkega, sočnega in sadnega na ugriz.

6. 7. 2013

Nekaj super receptov za domače hladne napitke

  • pijacka1 Jagodni napitek: 300 g jagod zreži na četrtine in jim primešaj 1 žlico medu, 1 žlico balzamičnega kisa, 8 zdrobljenih ledenih kock in malce mineralne vode. Vse skupaj zalij z mineralno vodo (za 2 kozarca)
  • 2 Melonin ledeni čaj z meto: 200 ml zelenega čaja primešaj 2 do 3 žlice javorjevega sirupa, 100 ml pomarančnega in 2 žlici limetinega soka. Vanj nato deni kroglice melone, rezine pomaranč, metine lističe in ledene kocke (za 2 kozarca).
  • 3 Pomarančne sanje: zmešaj 160 ml pomarančnega, 120 ml mareličnega in 60 ml soka grenivke. Postrezi z ledom in rezinami karambole (za 2 kozarca).
  • 4 Aperol spritz: v vsak kozarec deni 60 ml penečega vina, 40 ml aperola, brizgljaj sode in led.
  • 5 Limonada: 500 ml vode dodaj 200 g sladkorja in jo zavri. Počakaj, da se ohladi. Nato prilij 150 ml limoninega soka in 1 l mineralne vode. Postrezi z meliso, limeto in ledenimi kockami (6 kozarcev).

... za lahek poletni prigrizek pa še:

Borovničev kolač s slastnim smetanovim prelivom!

Za 16 kosov potrebuješ:

Za testo:

  • 300 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 150 g nemastne skute
  • 100 ml mleka
  • 100 ml olja • 75 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Za oblogo:

  • 750 g borovnic
  • 300 g kisle smetane
  • 3 rumenjake
  • 75 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 zvrhano žlico jedilnega škroba

Imaš vse na dosegu roke? Odlično :)

borovniceZdaj pa najprej pečico segrej na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj). S priključkom za gnetenje zgneti vse sestavine za testo, delo pa dokončaj še z ročnim gnetenjem. Testo nato deni v pekač, ki si ga obložila s papirjem za peko. Kar v pekaču ga razvaljaj z lahno pomokanim valjarjem in nato še z rokami enakomerno potisni proti robovom pekača. Oblikuj tudi rob kolača.

Nato oplakni borovnice, jih dobro odcediš in jih enakomerno razporediš po testu. Zmešaj preostale sestavine za preliv in tega prelij po borovnicah. Kolač peci približno 30 minut, na koncu pa ga pred serviranjem potresite še s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 50 minut.

Malinov kolač na nežnem mandljevem maslenem biskvitu

Za 24 kosov potrebuješ:

  • 60 g masla
  • 6 jajc
  • 2 ščepca soli
  • 150 g sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 100 g mletih mandljev
  • 70 g moke
  • sok in naribano lupinico neškropljene limone
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 750 g nemastne skute
  • 500 g smetane
  • 4 zavitke utrjevalca smetane
  • 1 kg malin
  • 100 g beljakovih poljubčkov (gotov izdelek)

malinePravokotni pekač obloži s papirjem za peko. Pečico segrej na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Stopi maslo in loči rumenjake od beljakov. Beljakom dodaj malce soli in iz njih stepi trd sneg. Rumenjakom dodaj 2 žlici mlačne vode, sladkor in vaniljev sladkor ter jih penasto stepi. Zmešaj moko in mandlje ter jih primešaj rumenjakovi zmesi. Nato previdno vmešaj še sneg beljakov. Na koncu počasi primešaj še maslo. Biskvitno zmes prelij v pekač, jo pogladi in peci od 15 do 20 minut.

Zmešaj skuto, limonin sok in lupinico ter sladkor v prahu. Smetano čvrsto stepi, ji med stepanjem dodaj še utrjevalec za smetano in jo nato primešaj skuti. Kremo premaži po biskvitu in ob straneh pusti malce roba. Maline oplakni, jih preberi in jih nato porazdeli po kremi. Beljakove poljubčke zdrobi, jih potresi po kolaču in ga posuj še s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 50 minut.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri