Razstava letalstva v modelih v Radovljiški graščini

Vabljena si na odprtje razstave Letalstvo v modelih, ki bo v torek, 14. junija ob 18. uri v Radovljiški graščini.

12. 6. 2011

Razstavo Letalstvo v modelih je spodbudila želja staroste slovenskih letalcev in modelarjev Albina
Novaka, da se javnosti predstavijo modeli Rusjanovih in Bloudkovih letal ter letal drugih
pomembnih slovenskih letalskih konstruktorjev, predstavila pa jo bosta pilot in modelar Albin Novak in avtor vsebinske zasnove in strokovni vodja pripravljalnega odbora dr. Sandi Sitar.

Razstavo bo odprla generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Damjana Pečnik.

Stik s preteklostjo in prihodnostjo

Začetki slovenskega letalstva segajo v čas prvega balonarja leta 1810 in prvega motornega letalca leta 1909. Letalsko modelarstvo pa je še zgodnejše, saj so prvi model balona na Slovenskem izdelali že leta 1784, prvi letalski modeli pa so nastajali še pred koncem 19. stoletja. Modeli nam zdaj omogočajo pogled v preteklost – ob njih se seznanjamo z letali, ki jih ni več, omogočajo nam pogled v prihodnost – seznanjajo nas z letali, ki jih še ni, lahko pa so zgolj modeli zaradi modelov, ki naj čim bolje letijo in so del pestre športne modelarske dejavnosti.

Razstava bo odprta od 14. junija do 15. decembra letos.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri