Privošči si pravo cosmo čajanko

Na nedeljsko dopoldne povabi prijateljice na čajanko. Za takšno v cosmo slogu – torej zdravo, slastno in za katero ne boš porabila veliko časa – nam je za­upala recepte Barbara Radojlovič .

Privošči si pravo cosmo čajanko (foto: Barbarella) Barbarella
2. 5. 2014

Vegi sendvič

Potrebuješ

  • 1 olivno bombetko
  • 1 šopek rukole
  • čičerkin namaz
  • sušeni paradižnik, mariniran v olju z začimbami
  • kumaro, narezano na tanke rezine

Čičerkin namaz lahko kupiš v trgovini z zdravo prehrano, lahko pa ga pripraviš tudi tako, da s paličnim mešalnikom ali z blenderjem zmešaš eno skodelico kuhane čičerke s 4 jušnimi žlicami olivnega olja, eno žlico limoninega soka, ščepcem soli in popra ter po želji dodaš česen v prahu. Bombetko prerežeš in namažeš s čičerkinim namazom, dodaš rukolo ter nadevaš s sušenim paradižnikom in kumaro.

Jogurt z borovnicami, orehi in medom

Potrebuješ

  • 1 sojin jogurt
  • 1/2 skodelice ameriških borovnic
  • 1/2 skodelice navadnih ali ameriških
  • orehov
  • akacijev med

Jogurt vliješ v skodelico, posuješ z borovnicami in nadrobiš orehe. Nato vse skupaj preliješ z akacijevim medom.

Hrustljavi čips iz pese, pastinaka in sladkega krompirja

Potrebuješ

  • 1 peso, narezano na zelo tanke rezine
  • 1 pastinak, narezan na tanke rezine
  • 1 manjši sladki krompir, narezan na tanke rezine
  • olivno olje
  • sol in poper

Peso, pastinak in krompir olupiš in spereš, nato pa z rezalnikom za zelenjavo narežeš na čim tanjše rezine ter premažeš z olivnim oljem, soljo in poprom. Nato rezine razporediš na mrežast pekač za piškote, ki ga prej premažeš z olivnim oljem. Pečeš v pečici na 200 stopinj Celzija 30–40 minut. Ko je pladenj rezin pečen, ga pustiš še nekaj časa na sobni temperaturi, da se ohladi in čips postane hrustljav.

Čokoladno-lešnikovi tartufi

Potrebuješ

  • 1,5 skodelice indijskih oreščkov
  • 1/2 skodelice lešnikovega masla
  • 3/4 skodelice vode
  • 1/3 skodelice agavinega sirupa
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/2 čajne žličke vanilje v prahu
  • ščepec himalajske soli
  • 1/3 skodelice kakava v prahu
  • 1 skodelica kakavovega masla

V močnem mešalniku zmešaš vse sestavine razen kakavovega masla. Nato vmešaš še kakavovo maslo, tako da se sestavine dobro premešajo. Maso vliješ v dve posodi in položiš v zamrzovalno skrinjo za približno ½ do 1 ure, da se masa strdi do te mere, da je dovolj gosta za pripravo tartufov (kroglic). Oblikuj kroglice, nato pa jih povaljaj v zdrobljene lešnike ali amarantove napihnjence. Kroglice lahko postrežeš tudi kot cake popse.

Preden postrežeš

Čez noč jih namakaj v mlačni vodi ...

Kosmiče in kaše

Z namakanjem boš nevtralizirala velik del fitinske kisline, ki preprečuje telesu, da bi iz tvojega zajtrka vsrkalo pomembne minerale.

Oreščke, semena in stročnice

V njihovih ovojih so prehranski in strupeni zaviralci rasti, da bi preživeli, dokler ne bi začeli kaliti. Z namakanjem posnemaš naravo in jih odpraviš.

Pripravila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri