Prijetna večerja za dva

Ta obrok prav prosi, da se ga lotiš po hladnejšem večeru, kot bi si ga za ta letni čas želela. Steklenici dobrega rdečega vina naj se pridruži le še nekaj glasbe za vzdušje, ki igra v ozadju.

25. 3. 2011

Le od  Francozov lahko pričakuješ, da bo celo goveji golaž slišati res seksi –  goveji bourguignon. Cosmo različica recepta je neverjetno preprosta, pa vseeno bogatega in dekadentnega okusa ter ima tisti določeni ‘je ne sais quoi’, zaradi katerega se bosta oba počutila, kot da sta pristala v restavraciji romantičnega eksotičnega kraja. Izberita dobro, a ne predrago steklenico vina côtes du rhône, ki se bo odlično podalo k hrani.

Skodrana endivija s kisovo omako iz slanine

Vinigret s slanino? Je treba dodati še kaj?

  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 2 kosa slanine (popečene in natrgane) sol in poper
  • 3 skodelice skodrane endivije

V majhni posodici z metlico zmešaj olivno olje in gorčico. Dodaj kis in stepaj, dokler ne postane kremasto. Vmešaj natrgano slanino ter začini s soljo in poprom. Po solati poškropi nekaj žlic preliva in premešaj.

Popolnoma preprost goveji bourguignon

Pravi čudež iz enega lonca

  • 50 dag puste govedine (narezane na kocke, velike 2,5 cm)sol in poper
  • ¼ skodelice večnamenske moke
  • 1 čajna žlička oljčnega olja
  • 4 srednje veliki krompirji (narezani na 2,5 cm velike kocke)
  • 2 srednje veliki rumeni čebuli (nasekljani)
  • 4 veliki korenčki (narezani na 2,5 cm velike kocke)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana)
  • 1 liter suhega rdečega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 lista lovorja
  • 2 žlici masla (ogretega na sobno temperaturo)
  • 280 g šampinjonov (narezanih na četrtine)

Posoli in popopraj gove­dino. Z obeh strani jo enakomerno potresi z dvema žlicama moke.

Na srednjem ognju pogrej olje. Meso peci od dve do tri minute na vsaki strani, nato ga vzemi iz ponve, vanjo pa daj krompir, čebulo in korenček. Začini z dvema žličkama soli in dvema žličkama popra. Praži približno deset minut (dokler čebula ne bo postala prozorna) in medtem občasno premešaj. Dodaj česen in praži še dve minuti. V ponev daj zdaj spet govedino, prilij vino in en do dva kozarca vode (toliko, da boš pokrila govedino). Primešaj paradižnikovo mezgo in dodaj lovorove liste. Pusti, da zavre, nato ogenj zmanjšaj na najmanjšo temperaturo, kjer naj se kuha pokrito, dokler govedina ne bo zelo mehka (približno uro in pol).

Preostalo moko premešaj z maslom in primešaj v enolončnico, dodaj gobe, zavri, zmanjšaj ogenj in kuhaj, dokler se golaž ne zgosti (približno 20 minut). Vlij v skodelice in postrezi s popečenim kruhkom.

Sladoledna kupa črni gozdiček

Preprost, a dekadenten priboljšek

  • 4 kepice vaniljevega sladoleda češnjev kompot (češnje razkoščiči)
  • 4 čokoladni piškoti (zdrobljeni) stepena smetana

V vsak kozarec daj dve kroglici sladoleda, čeznje pa potresi češnje, zdrobljene piškote in stepeno smetano.

Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri