Previdno, sovoznik na sedežu!

Nove študije kažejo, kako nevarni dejavniki so v prometu lahko glasna glasba, telefoniranje med vožnjo in klepetavi sovozniki.

9. 4. 2010

Sovozniki

Zaviraj! Pazi, rdeča luč! – namigi sovoznika lahko zelo motijo voznika, poleg tega pa so tudi zelo nevarni. Avstralski znanstveniki so pred kratkim ugotovili, da sovozniki za približno 60 odstotkov povečajo tveganje za prometne nesreče. Torej naj velja: kdor ne sedi za volanom, naj se ne vmešava v vožnjo in naj se izogiba prepiranju o načinu vožnje.

Glasna glasba

Študija univerze iz Dortmunda je pokazala, da je zaviralna pot v delikatnih situacijah in ob glasni glasbi daljša kot sicer. Pri hitrosti 100 km/uro se podaljša za celih 15 metrov! Pri glasni glasbi je večje tudi tveganje za prometno nesrečo. Poleg tega lahko preslišimo reševalna in policijska vozila.

Razposajeni otroci

'Mamin taksi' je čudovito prevozno sredstvo. Da pa se bo mamica lahko osredotočila na vožnjo, mora še pred odhodom zdoma otrokom dati tudi kaj za igro. Tako jim med vožnjo ne bo dolgčas.

Telefon in podobno

Telefoniranje v avtomobilu, tudi s prostoročno napravo, poslabša reakcijske sposobnosti. Iz študije univerze v Utahu izhaja, da je tveganje za prometno nesrečo lahko kar štirikrat večje. Vzrok: voznik je z mislimi pri pogovoru, cestni promet pa postane le postranska zadeva.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri