Pregrešne sladkosti iz Lolite

V Lolito, pregrešne sladkosti na obrežju Ljubljanice, smo se zaljubile na prvi pogled, ko pa smo zagrizle v hrustljavo mehke makrone, ni bilo več dvoma – skrivnosti slavnih mojstrov iz Francije in Belgije ter glavnega slaščičarja Kaval Groupa in Lolite Gorazda Potočnika moramo osvojiti tudi me!

Pregrešne sladkosti iz Lolite (foto: Aleš Pavletič, Petra Cvelbar) Aleš Pavletič, Petra Cvelbar
26. 2. 2012

Na delavnici nas je čakal slaščičar, kakršnega bi postavile v dober francoski film in v katerega bi se strastno zaljubila glavna igralka. Ne vemo še, ali bi jo najprej očaral s svojo pojavo, sladkimi pregrešnostmi ali neposrednostjo.

Kakorkoli – cosmo sanje se (nam) uresničujejo na vsakem koraku in slaščičar iz našega filma nas je čakal, da nam izda nekaj svojih skrivnosti …

Ker so to velike skrivnosti velikih mojstrov, smo morale uporabiti vse znanje iz Cosma in ves novinarski šarm, da nam je na koncu uspelo izvleči iz njega vse, po kar smo prišle.

Skrivnosti za uspeh

Kaj je pomembno takrat, ko se lotimo sladkih presenečenj?

Natančnost

Pri odmerjanju sestavin, temperaturah idr. bodi zelo natančna, nato pa poskušaj. Vsaka pečica je malce drugačna, in če prvič ne bo pekla tako, kot piše v knjigi, poskusi drugič z malce višjo oz. nižjo temperaturo, močnejšim ali blažjim ventilatorjem … Svoja opažanja si zapisuj in naenkrat boš iz pečice potegnila sanjsko okusno in dih jemajočo slaščico.

Drznost

Slaščičarski mojster Gorazd Potočnik te spodbuja k ustvarjalnosti: “Duška si daj pri dekoriranju, oblikovanju. Uporabi nenavadne posode za postrežbo dobrot – to te bo prisililo, da boš z njimi naredila nekaj, kar sicer ne bi. Poleg tega bodo lahko vedno drugačne tako po videzu kot okusu, goste pa bodo spet in spet osupnile.”

Vztrajnost

“Po prvem poskusu ti slaščica morda ne bo uspela, tako kot si si želela, po desetem pa bo morda prav taka, kot je na sliki v knjigi. Sam sem makrone, kakršne lahko ješ danes v naši slaščičarni, razvijal kar dve leti,” nam je zaupal Gorazd.

Makroni:

razkrite skrivnosti

Ena najbolj zahtevnih, ko gre za izdelavo, ter najbolj prodajanih slaščic v Franciji in Belgiji je končno napolnila tudi naše slaščičarne in nas pustila polnih ust. Ko prvič ugrizneš vanjo, te preseneti, saj je na videz trdna, na prvi dotik zob hrustljava, na drugega pa mehka … Okus: nebeški. Vprašanje: pa kako lahko narediš kaj takega?

Gorazd Potočnik trdi, da lahko naredimo vse, tudi makrone. Najprej pa se bomo morale spoprijateljiti s pečico in same odkriti, kaj lahko še naredimo, da našim makrončkom ne bodo razpokale kapice ali da ne bodo pretrdi.

Najboljši je svež

Najboljši so makroni, stari največ šest ur (tako kot francoska štruca, pravi Gorazd), noro okusni pa so tudi dan ali dva po izdelavi.

Recept Lolitinega mojstra Gorazda Potočnika

30 makronov pripravi takole:

  • 125 g sladkorja v prahu
  • 125 g mandljeve moke in
  • 40 g beljakov zmelji v gosto pasto.

Nato na 121 stopinj Celzija segrej in stopi 200 g sladkorja in 60 g vode ter raztopino stepi s 65 g beljakov (10–15 stopinj Celzija).

Stepaj čim močneje, in ko je masa zelo zelo gosta, jo zmešaj s pasto, ki si jo pripravila pred snegom iz beljakov. Mešaj toliko časa, da bo testo popolnoma gladko.

Testo vstavi v vrečko in ga nabrizgaj na silikonsko podlago ali peki papir. Na sobni temperaturi naj makroni stojijo dve uri (da bodo hrustljavi), nato jih pri 170 stopinjah peci ob minimalnem ventilatorju. Po približno 10 minutah se bodo kapice dvignile – vzemi jih iz pečice.

Za nadev zmešaj v fino maso 100 g hladnega masla, 100 g čim bolj drobno mletih mandljev in 80 g sladkorja.

Friki triki:

Poskusi. Preden se lotiš (zahtevnih) receptov, poskusi končni izdelek v kakovostni obliki, da boš vedela, kaj pričakuješ od svoje sladke peke.
Mandlje najprej popraži (ali kupi popražene), nato jih zamrzni, zmelji in na koncu pretlači, da dobiš moko.
Kapice ne smejo biti trde, če so premehke, pa se podrejo, ko nanje začneš brizgati kremo.
Barve. Pisani makroni v vseh barvah so velik trend, a intenzivnejše barve so le posledica umetnih barv; Gorazd priporoča naravne jedilne barve, ki niso tako intenzivne kot sintetične, sam pa prisega na popolnoma naravne makrone. Barve vmešaj v prvo pasto (med sladkor v prahu, mandljevo moko in beljake).
Suhi makroni so ali preveč pečeni ali stari – s pravo temperaturo v pečici dosežeš njihovo trdoto in nežnost.
Brizganje. Da makroni ne bodo razpadli v tvojih rokah, nadev previdno nabrizgaj v obliki krožca in zgornji del nežno položi nanj.
Ohladi. Makrone boš lažje sestavila, če boš kapice najprej ohladila.
Merice. Če težko izmeriš manjše količine sestavin (npr. vode in sladkorja), pripravi dvojno ali trojno količino in potem odmeri želeno količino.
Različni okusi. Namesto mandljev uporabi pistacije (ne slanih; za barvni učinek poišči zelene) ali lešnike in tvoji makroni bodo takoj drugačni tako po barvi kot po okusu.

Cupcakes

Navihani kolački

Z njimi boš vedno osrečila – dragega, malo nečakinjo, staro mamo ali zoprno sosedo. Priprava je preprosta, zato si daj duška pri dekoraciji. Z njimi lahko ustvariš karkoli, saj je testo precej trdno in zato 'ubogljivo', uporabi pa še različne nadeve različnih struktur ter najrazličnejše okraske ali posipe, da bodo tvoji kolački izžarevali le tebe.

Friki triki:

Namesto pecilnega praška, ki ni najboljši prijatelj tvojega zdravja, uporabi sodo bikarbono.
Tople nadeve ali prelive pusti stati na sobni temperaturi, da vidiš, kako se bodo odzvali na končnem izdelku, nato jih še poskusi. Tako boš lažje precenila, koliko jih boš uporabljala (po navadi so intenzivnejšega okusa in jih boš zato uporabila manj kot 'lažje' kreme).

Brbotajoči afrodiziak

Tako malo dela za tako velik učinek si po navadi sploh ne predstavljamo. V kozarec srebrne penine vrzi dva cvetova hibiskusa, ki bo šampanjec sčasoma nežno obarval (ne bo pa spremenil njegovega okusa), igra cvetov bo očarala, njun prah pa opravil z vajinim nedolžnim spogledovanjem. (Hibiskusove cvetove lahko naročiš na www.j-g.si.)

Cosmo Virgin

S sladkim roza koktajlom boš najbolj osrečila nosečo prijateljico, je pa tudi idealen nadomestek alkoholnih zvarkov, če pripravljaš dopoldansko srečanje s prijateljicami ali preprosto ne želiš piti alkohola.

Recept  cosmo virgin

Na svojo barmansko mizico položi:

  • ohlajene kozarce
  • ohlajen mešalnik za koktajle
  • čim večje ledene kocke
  • sok iz granatnega jabolka
  • ananasov sok
  • malinovec ali jagodni sirup
  • limonov sok
  • sladko smetano


Zamešaj:
4–5 ledenih kock, 3 cl ananasovega soka, 3 cl soka granatnega jabolka, 1 cl malinovca, 1,5 cl sladke smetane in 1 žlico limonovega soka. Premešaj in precejeno nalij v kozarčke ter okrasi s kandirano češnjo ali jabolkom (v obliki srčka).

Besedilo: Petra Arula, foto: Aleš Pavletič, Petra Cvelbar, Shutterstock, za pravo cosmo delavnico in vse njene sladkosti se zahvaljujemo Kaval Groupu in Loliti, pregrešne sladkosti iz Kaval groupa.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri