Praznično zimske začimbe za zdravje in srečo

Cimet, koriander, nageljnove žbice – zimske začimbe, ki odišavijo dom in napolnijo dušo.

7. 12. 2013

Cimet, koriander, vanilja, piment, janeževe zvezde in druge začimbe so nepogrešljive v tem obdobju. Niso pa uporabne le v kuhinji, nekatere imajo celo zdravilen učinek. Na francoskem dvoru so na primer menili, da so 'richelieu pastille' z vaniljo pravi afrodiziak.

Nageljnove žbice

Gre za močno dišeče in pekoče posušene cvetne popke dišečega klinčevca. Pri kuhanju se uporabljajo posušeni, tik pred cvetenjem obrani cvetni popki. Zaradi veliko eteričnega olja jih uporabljajo v zobnih kremah in ustnih vodah.

Koriander ubija bakterije

Koriander pospešuje prebavo in preprečuje napenjanje. Pripisujejo pa mu tudi afrodizične lastnosti, zlasti če mleta semena dodamo kuhanemu vinu. Sicer pa koriandrove lističe jedem varčno dodajamo tik pred koncem kuhanja.

Kardamom

Gre za eno izmed najstarejših začimb na svetu, ki ima aromatičen pekoč okus ter ga lahko mešamo z drugimi zelišči. Radi jo uporabljajo pri peki medenjakov, je pa tudi odlično sredstvo proti težavam s prebavo, vetrovom in napihnjenosti. Včasih je bila za žafranom in vaniljo tretja najdražja začimba na svetu.

Piment

Posebno je koristen v primeru močnega napenjanja. Pomaga pri zmanjšanju trebušnih plinov in blaženju krčev v črevesju. Piment v prahu je primeren za kolače, biskvite, pudinge, sadne omake … Cel pa se uporablja za vlaganje in mariniranje.

Cimet

Gre za posušeno notranjo skorjo drevesa ali grma cimeta. V evropski kuhinji ga uporabljamo pri peki, kot dišavo, večinoma za slaščice, za kompote. Božičnega peciva brez cimeta si sploh ne predstavljamo več. Ima pa tudi zdravilen učinek pri prehladih, diareji in prebavnih težavah.

Janeževa zvezda

Iz janeževe zvezde delajo tudi liker galliano. Uporablja se povsod, kjer radi uporabljajo janež. Izvira iz južne Kitajske in Vietnama. Odlična je tudi proti prehladu. Tri zvezde kuhajte 10 minut v vreli vodi, potem pa jih odstranite.

Vanilija

Vanilja ima zelo prijeten vonj in sladkoben okus. Najbolj dišečo sestavino vanilje, vanilin, izdelujejo tudi umetno iz smrekovega soka. Je nepogrešljiva v kuhinji, imamo pa jo v strokih, prahu in kot ekstrakt. Vaniljo uporabljajo tudi v kozmetični industriji pri izdelavi parfumov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri