Pij vino kot prava sommelierka

Dve resnici o vinu: prvič: slastno je. In drugič: toliko različic ga je, da te lahko povsem zmede. Toda ko si v dobri družbi s steklenico vina, se dogajajo čarovnije. Zato beri naprej!

Pij vino kot prava sommelierka (foto: Robert Kato/Studio D, Picsfive, Shutterstock) Robert Kato/Studio D, Picsfive, Shutterstock
17. 11. 2013

1. korak

Kako mu je ime

Belo, rdeče, suho, polnega okusa ... daj noooo! Kje začeti? Spodaj imaš seznam nekaj klasičnih vrst vina, da boš vedela, kaj je kaj.

Rdeče

Modri pinot

Žametno, okus po jagodičevju

Chianti

Okus po posušenih češnjah, začimbah, zemlji

Merlot

Mehko, okus po slivah, robidah

Cabernet

sauvignon Izrazitih taninov, polnega telesa, okus po ribezu

Belo

Sivi pinot

Lahkotno, pitno, okus po hruškah, ananasu

Rizling

Sladkasto, cvetlično, okus po akaciji, vrtnici, marelici, jabolkih

Sauvignon blanc

Ima svežino, okus po grenivki, zelenih jabolkih, bezgu ali pokošeni travi

Chardonnay

Polno, bogato, okus po breskvah, agrumih

2. korak

Pij vse, vendar ne naenkrat

Poskusi več vrst vina. Zabavno je. Polovica razloga, zakaj to počneš, je tudi to, da se ga boš malo napila, kajne?

3. korak

Obvladaj vse, kar moraš vedeti

Kaj pomeni suho?

"Ko ljudje rečejo, da je vino suho, želijo povedati, da je v vinu nizek ostanek nepovretega sladkorja, tanini pa še poudarijo občutek suhosti. Tanini so naravne snovi v vinu, ki iz tvojih ust posrkajo vlago. (Podobno kot močan črni čaj, ki je prav tako taninast.) Toda ko gre za okus, suho vino pomeni le, da ni sladko.

Koliko časa je vino uporabno, ko ga odpreš?

Splošno pravilo je, da je vino v redu še dva do tri dni po odprtju. Postan okus pomeni, da se je pokvarilo. Da boš čim bolj podaljšala rok uporabnosti, s priročno črpalkico posrkaj zrak iz steklenice, zamaši steklenico in jo daj v hladilnik. Ko ga boš želela spet piti, ga daj na sobno temperaturo, da se bo ogrelo (celo belo vino izgubi okus, če je preveč mrzlo) – belo na 8–12 ˚C in rdeče na 14–18 ˚C.

4. korak

Izberi vino z zamaškom na navoj

– čisto v redu in zelo trendno je, pa še preprosto!

5. korak

Vedi, s čim nazdravljaš

Za k lahkotnim jedem izberi belo, sveže, lahko ... malvazija, rebula, beli pinot, rizling, šipon.

Rose

Je najbolj značilno poletno vino, prepoznaš ga po roza barvi, piješ pa seveda vse leto. Lahko poskusiš tudi pinot blanc: lahkoten in popoln za čez teden.

Za pica večer izberi ...

Merlot

To rdeče mehko vino zaokroženih taninov je sadnega okusa in temno ter dobro tekne zraven zrelega sira. Njami.

Za zabavo izberi

Modri pinot

Lahko rdeče vino je tako vsestransko, da bo v njem uživala večina ljudi, ki pije vino.

Za večer s puncam izberi ...

Peneče vino

Peneče vino je po navadi slavnostno, vendar bi ga ljudje morali piti, tudi če ni posebne priložnosti; zakaj ne bi že jutra začela s penino? Slaviš lahko že zato, ker si živa!

6. korak

Bodi 'kul', ko pride natakar

  • Če se nisi odločila, kaj boš naročila, ga vprašaj, kaj imajo suhega in svežega (ali katerikoli okus ti je všeč).
  • Ko ti ponudi, da poskusiš, približaj nos kozarcu in povohaj vino. Ali je čudnega vonja? Ne? Super, v redu bo.
  • Malce zavrti vino v kozarcu, da ga boš prezračila in privlekla aromo iz njega. Spet povohaj, potem pa popij majhen požirek.
  • Če je vse v redu, pokimaj natakarju ali mu reče: "Odlično bo." Če je kaj narobe, mu to povej.

Pripomočki

Odpirač

odpirač

Naj bo kakovosten, da ne bo predrl zamaška in vina napolnil s plutovinastimi drobtinami! Najboljši so ročni profesionalni dvostopenjski.

Dekanter

dekanter

Staro vino z dekantiranjem oživiš, izpostaviš pa tudi njegovo jasnost in svežino. Dekantiraj nekaj trenutkov, preden postrežeš. Mlada vina dekantiraj nekaj ur pred   serviranjem.

Pripravila: Petra Arula

Značke: vino

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri