Pečena jabolka – zdrava, dišeča in slastna

Dišeča pečena jabolka so odličen zimski posladek, ki ga z različnimi nadevi lahko vedno znova popestriš.

6. 1. 2013

Za pripravo pečenih jabolk so najprimernejše kiselkaste sorte jabolk, kot so na primer cox orange, gloster in boskop. Nepogrešljiva začimba za vse jabolčne sladice pa tradicionalno ostaja cimet.

Najprej pa ...

Čista klasika

Štiri jabolka operi. Na zgornji strani jim odreži kapice, na spodnji pa ravno dno. Z nožem izreži peščišče. Zmešaj 40 g nastrganih mandljev, 1 žlico sladkorja v prahu, 1 noževo konico cimeta v prahu in 50 g na drobno sesekljanega marcipana. Jabolka napolni s pripravljeno mešanico in jih položi v namaščen pekač za narastke. Posuj jih z malo sladkorja v prahu in pokapljaj z 20 g raztopljenega masla. V pečici, ogrej na 180 stopinj, jih peci približno 35 minut. Pečena jabolka okrasi z mandljevimi lističi in jih postrezi z vaniljevo omako.

S hrustljavo skorjico

50 g rozin operi in odcedi. Namoči jih v 50 ml ruma. Štiri jabolka olupi in jim izreži peščišče. Premaži jih s 60 g raztopljenega masla. Zmešaj 30 g sesekljanih mandljev, 30 g zmletih orehov, 30 g zmletih lešnikov, 30 g sladkorja in 1 žličko cimeta v prahu. Jabolka povaljaj v pripravljeni mešanici in jih položi v namaščen pekač za narastke. Rozine odcedi in jih zmešaj s 30 g sladkorja in 20 g masla. Jabolka napolni z rozinami in v odprtine zapiči po 1 cimetovo paličico. Jabolka pokapljaj z raztopljenim maslom in jih v pečici, ogreti na 180 stopinj, peci približno 30 minut.

S pikantnim nadevom

Na 2 žlicah masla razpusti 80 g sesekljane slanine. Z 2 vejic žajblja potrgaj liste in jih zreži na trakove. Slanini dodaj polovico žajblja in 250 g sesekljane čebule, prepraži in začini s poprom. Štirim jabolkom odreži kapice in jim izreži peščišča. Jabolka takoj pokapljaj z 2 žlicama limoninega soka in jih napolni s čebulnim nadevom. Pokrij jih s kapicami in jih položi v namaščen pekač za narastke. Jabolka obloži s preostalim žajbljem in jih premaži z raztopljenim maslom. V pečici, ogreti na 180 stopinj, jih peci približno 25 minut.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri