Njaaaam, palačinke!!!

Če so že od malih nog na seznamu tvojih priljubljenih jedi in če vedno ješ enake, imamo zate nekaj idej, kako jih za spremembo pripraviš nekoliko drugače.

25. 1. 2011

Takšne in drugačne, a vedno okrogle

Sladke, slane, tanke, debele, pšenične, koruzne, za zajtrk, kosilo ali večerjo – palačinke poznajo na vseh celinah.

Osnovni recept ...

je povsem preprost.

“Navadno palačinkino testo pripravimo iz 2 jajc, 25 dag moke, 5 dl mleka, 6 dag sladkorja, ki ga lahko izpustimo, če pripravljamo slano jed,” je v svoji knjigi Evropska klasična kuhinja (samozaložba, Ljubljana 2009) zapisal prof. dr. Dražigost Pokorn.

Čez lužo ...

pa obožujejo majhne debelušne palačinke, prelite z javorjevim sirupom (lahko uporabiš tudi zelo tekoč med) in s kepico vanilijevega sladoleda. Osnovnemu receptu moraš dodati žličko pecilnega praška, beljak pa stepsti posebej in ga k ostalim sestavinam nežno primešati šele na koncu – zato so palačinke rahlejše. Če želiš nekaj res posebnega, tik pred peko v testo dodaj še pest borovnic ali drugih gozdnih sadežev. Masa mora biti nekoliko gostejša, da se razleze največ do premera 10 ali 15 cm, ko jo z majhno zajemalko zliješ na razgreto ponev.

Palačinke brez ...

mleka, jajc in moke – to so sestavine, ki jih iz zdravstvenih razlogov morda ne smeš uživati. Ni pa treba, da se zato odrečeš palačinkam! Kravje mleko in jajca brez težav nadomestiš s sojinim ali riževim mlekom in z radensko, namesto bele pšenične moke pa lahko uporabiš koruzno ali sojino. Majcena razlika v primerjavi z navadnimi palačinkami sicer obstaja, a je zanemarljiva.

Okus testa lahko obogatiš tudi s cimetom in nekaj žlicami jabolčnega soka ali z na drobno naribanim jabolkom.

Palačinke naših dragih

Cosmo punce imamo tako čudovite fante, da nas razvajajo celo s palačinkami. Preberi, kakšne imamo najraje.

  • Masa za palačinke s presežkom

“Jure priporoča različne izboljšave mase – doda recimo žličko ruma, pomarančnega likerja, naribano lupinico bio limone ali vaniljo.” – Tina T.

  • Z različnimi marmeladami

“Moj dragi ničesar ne prepusti naključju. Ko pripravlja maso, se mu zdi zelo pomembno, da natančno odmeri vse sestavine. Palačinke pa namaže z mojimi najljubšimi štirimi marmeladami – nekaj jih narediva sama, nekaj pa jih dobiva od mam – višnjevo, ribezovo, marelično in figovo, vsako palačinko z drugo.” – Petra A.

  • Z nutelo, smetano, banano in mandlji

“Pri nas palačinke speče Miloš, najljubši nadev pa pripravim sama: zmešam nutelo, stepeno sladko smetano, pretlačeno banano in mlete mandlje ter namažem palačinko.” – Katarina

  • Z orehovim nadevom

“Palačinke spečeva skupaj. Ben ima najraje takšne s sladkorjem in limono – a se meni zdijo dolgčasne. Moj priljubljen je orehov nadev, ampak ker je priprava precej zamudna in ga, po pravici povedano, vedno naredi moja mami, se zadovoljim tudi z marelično marmelado ali nutelo.” – Marta

  • Čokoladna torta iz palačink

“Po navadi za peko poskrbim jaz, za nadev pa on. Pregrešno dobra pa je tale torta: spečeš od 15 do 20 palačink in stopiš čokolado. Palačinke nalagaš eno na drugo, vmes namažeš preliv in dodaš rezine sadja, na koncu pa še vse zaliješ s čokolado. Ko se torta ohladi, jo razrežeš, za okras pa uporabiš stepeno smetano.” – Manca Č.

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri