Ko zadiši po najbolj finih začimbah

Iz kuhinje se že nekaj dni širi omamen vonj po piškotih in kuhanem vinu. Prav najbolj fine začimbe pa so seveda tiste, ki poskrbijo za čudovito aromo peciva in napitkov.

25. 12. 2010

Predstavljamo najpomembnejše božične začimbe:

  • 1 Kardamom je sladkastega in ostrega okusa. Uporabljamo ga za medenjake in drugo medeno pecivo ter kekse z limono. Previdno pri odmerjanju!
  • 2 Žafran iz cvetov istoimenske cvetlice testo obarva rumeno. Zaradi grenke in ostre arome bodi previdna pri odmerjanju. Pred pripravo peciva nitke žafrana zreži in jih raztopi v tekočini.
  • 3 Vanilja ne sme manjkati v skoraj nobenem pecivu. Uporablja se postrgana sredica iz razpolovljenega stroka. Še posebej žlahtno in močno aromo ima burbonska vanilja.
  • 4 Janeževa zvezda ima sladkast okus po lakricah in jo pogosto uporabljamo predvsem za okrasitev, na primer v kuhanem vinu. Mleti janež lahko uporabiš v medenjakih in orehovih piškotih.
  • 5 Ingver se za peko uporablja v mleti obliki in poskrbi za edinstveno pikantno citronasto aromo ingverjevih piškotov in drugega peciva. Pozimi te bo čaj z rezinami svežega ingverja lepo pogrel.
  • 6 Muškatni orešek popopra medenjake. Oranžen muškatni cvet je blag in se lepo poda k makronom. Pred spanjem nas prijetno pomiri toplo mleko s ščepcem muškatnega oreščka.
  • 7 Klinčki poskrbijo za blago ostrino medenjakov. Čudovito odišavijo začimbni kolač, kuhano vino in grog, z njimi pa lahko začiniš tudi enolončnice, pečenke in rdeče zelje.
  • 8 Cimet seveda sodi v cimetove zvezdice in večino božičnega peciva, nepogrešljiv pa je tudi v kuhanem vinu in punču.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri